Izložbom i radionicom umijeća izrade Ivanečkog veza, zaštićene nematerijalne kulturne baštine, počela je danas 37. Smotra folklora Jadranske Hrvatske u Metkoviću.

Društvo izvornoga folklora Koprivnički Ivanec predstavilo je popodne u Galeriji GKS-a svoj biser umijeća, strasti i strpljenja – Ivanečki vez. Neki od predmeta koji su večeras izloženi stari su i do dva stoljeća, a mnogi su propali iz jednostavnog razloga: naime, običaj je u Podravini da se ljudi ukapaju u najljepšoj nošnji.

U razgovoru prof. Vidoslava Bagura, umjetničkog voditelja Smotre, i jedne od vezilja doznajemo da je za jedan vez potrebno tisuću sati ili četiri mjeseca rada…

Ivanečki vez obilježava izvornu svečanu žensku narodnu nošnju s kojom se poistovjećuju žitelji s područja općine Koprivničkog Ivanca. Nalazi se na potpuno izvezenoj kapici – poculici, uzduž prednjeg dijela rukava na ženskoj bluzi – plečku te na velikoj trokutnoj crnoj marami – ropcu našitaku uz oba kraća ruba.

Osobitost svakog vezenog predmeta ostvaruje se izradom bez gotovih shema i nacrta. Ivanečki vez je sitan i zahtijeva vještinu, strpljenje, posvećenost i maštovitost vezilje. Oblici motiva su zadani, a kombinacije sedam boja i tradicijski obrazac su zadani, no unutar tih okvira velik je prostor za maštovitost i unošenje osobnosti vezilje u njen vezeni rad.

Smotra se sutra, 20. svibnja nastavlja svečanim otvaranjem na Trgu kralja Tomislava u 18 sati te prvom večeri nastupa folklornih skupina u GKS-u.