Ukupno 39 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije kojima je tijekom testiranja u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva pronađena krv u stolici (što je jedna od indikacija raka debelog crijeva) hitno mora na kolonoskopiju. Međutim, u bolnici u Dubrovniku nema termina.

“OB Dubrovnik nije osigurala termine pregleda”

Index je dobio mail koji je županijska koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva iz Dubrovačko-neretvanske županije poslala obiteljskim liječnicima na području županije.

– Drage kolegice i kolege, trenutno 39 osoba s pozitivnim hemokult testom čekaju termin za kolonoskopiju u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u OB Dubrovnik. Budući da OB Dubrovnik nije osigurala termine pregleda, do daljnjega će se osobe s pozitivnim nalazom testa javljati vama za daljnji postupak, napisala je Županijska koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva.

Nakon toga su je obiteljski liječnici zamolili da im pomogne sa savjetom kako bi oni mogli pomoći tim pacijentima da što prije obave iznimno važnu kolonoskopiju.

Dr. Krolo: Zadnja ministrova izjava je bila da nikad nije bilo bolje stanje u zdravstvu

Indexu je to potvrdila i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, dr. Vikica Krolo.

– Kolege iz obiteljske medicine u Dubrovniku dobile su od županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koji provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, obavijest da u dubrovačkoj bolnici nema termina za kolonoskopiju, i to za pacijente koji hitno trebaju na taj pregled jer imaju pozitivan nalaz na krv u stolici. Pa upravo je pozitivan nalaz indikator za rak, a Ministarstvo ulaže puno novca u taj nacionalni program koji je probir na karcinom, rekla je za Index Vikica Krolo.

Koja je svrha skupog programa ako se ljude ne može hitno pregledati?

Kaže kako je riječ o skupom programu koji nema svrhu ako se ljude kod kojih se sumnja na rak hitno ne podvrgne dodatnim pregledima kako bi se ustanovilo imaju li rak i da ih se hitno pošalje na liječenje.

Znači, imamo jedan skupi nacionalni program na koji želimo da nam se ljudi što više odazovu, no i kad se odazovu, nemate ih kamo usmjeriti zbog nedostatka liječnika. Nije da doktori u Dubrovniku ne rade, ali u dubrovačkoj bolnici imaju samo dva gastroenterologa. Oni nemaju vremena da naprave sve kolonoskopije. Naš ministar Kujundžić nikako da skine ružičaste naočale. Kad se mi žalimo da nema doktora, on tvrdi da je sve u redu. Zadnja njegova izjava je bila da nikad nije bilo bolje stanje u zdravstvu. I on ništa ne čini jer je njemu sve idealno, rekla nam je Krolo.

Ravnatelj OB Dubrovnik: Imamo samo dva liječnika i još se pokvario endoskop

Ističe kako je situacija u Dubrovniku pokazala da očito Nacionalni program za rano otkrivanje raka ne funkcionira, i to zato što nema ljudi.