U organizaciji Udruge mladih Vid na Naronitanskom trgu ispred Arheološkog muzeja Narona uz nazočnost više stotina gledatelja održana je 4.raštikijada, natjecanje u kuvanju raštike i suva mesa. Sudjelovalo je 16 ekipa a na meniju ekipa našla se gotovo sva domaća spiza, od kruva ispod sačure, divenica, domaćih kobasica, žmara, sira iz mišine, pancete i umbule, slanih srdela, suvih smokava i svega ostalog, bilo je slobodno za sve nazočne uz domaće vino. Gurmani su mogli doći na svoje, spize je bilo obilato za sve. Po pravilima dopušteni sastojci su bili: raštika, krumpir, samo suva svinjetina dok su po želji dopušteni začini i još jedna vrsta zelja (blitva, komorač i sl.). Vrijeme je bilo sunčano i toplo, gotovo za kratki rukav.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kuvana raštika izuzeta je za ocjenjivanje u posebne posude i označena brojevima tako da je stručni žiri na čelu sa poznatim gastronomskim stručnjakom prof. Veljkom Barbierijem na temelju donio ocjene na temelju okusa i mirisa te dekoracije stola. Zbrajanjem ocjena žirija proglašeni su pobjednici: 1.mjesto: Gurman i prijatelji iz Momića, 2.mjesto Kasupije iz Podrujnice te treće mjesto Plava Kamenica.

izvor: vid.hr / foto: Marko Marušić

OGLAS