Članovi sindikata obrazovanja u štrajku su već 19. dan. S transparentima, glazbom i zviždaljkama više od 5 tisuća prosvjednika, među kojima je i nekolicina nastavnika iz Metkovića, došlo je na Markov trg, ispod Vladinih prozora još jednom zahtijevati povećanje koeficijenata za 6,11 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za sada Vlada odbija njihov zahtjev nudeći im povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te eventualno još 2 posto povećanja koeficijenata, ako se do kraja lipnja ne dovrši uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama.

Povorku, koja se okupila pred Hrvatskim narodnim kazalištem, na prosvjednom hodu pod geslom “6. 11. za 6,11 posto” kroz Frankopansku i Mesničku ulicu, te Strossmayerovim stubama do Trga sv. Marka predovodili su čelnici triju sindikata obrazovanja Branimir MihalinecSanja Šprem i Igor Radeka, kao i Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata.

Prosvjednici su pristigli iz svih dijelova Hrvatske, a dvadesetak autobusa iskrcalo ih je ispred Hrvatskog narodnog kazališta i pritom nakratko usporilo promet. Nose transparente na kojima piše “Ne napredovati znači nazadovati”, “Kol’ko para, takav transparent”, “Mi stvaramo, vi trošite” i opremljeni su zastavama, kapama, kabanicama i zviždaljkama.

Danas su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti, referade i stručne službe.

U utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, kazao je tom prilikom čelnik sindikata  Branimir Mihalinec. Ministrica Divjak sastanak je ocijenila konstruktivnim te je najavila da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti sljedeći ponedjeljak, 11. studenog.

Vlada i školski sindikati jučer su nastavili su pregovore, no za sada nijedna strana ne odustaje od svojih stajališta. Ipak, zajedničko im je da žele da se što prije postigne dogovor. Sindikati su definirali svoje pozicije, a Vlada bi, prema izjavama sindikalista, do idućeg ponedjeljka trebala konačno definirati neku svoju poziciju.

– I Vlada i školski sindikati žele riješiti ovaj problem, na zadovoljstvo svih. Ne odustajemo od zahtjeva, ali dopustite da u razgovorima i pregovorima dođemo do konačnog rješenja, izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Nije želio govoriti o sadržaju Vladine ponude, no izrazio je nadu da će Vlada svoju konačnu ponudu sindikatima predstaviti idući u ponedjeljak.

OGLAS