Čelnici školskih sindikata u 11 sati na konferenciji za novinare predstavili su službene rezultate izjašnjavanja članstva o ponudi Vlade od 26. studenog. 88 % srednjoškolskih profesora odbilo je ponudu Vlade, a u osnovnim školama postotak je veći i iznosi 95 %.

Odbijanje ponude Vlade ima dvoznačnu poruku: Zaposleni žele izmijeniti status kroz koeficijent, a ne misle se cjenkati o dodacima na plaću… Odazvat ćemo se svakom pozivu Vlade na razgovor, kazao je predsjednik Nezvisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama Branimir Mihalinec. Od 14 446 zaposenika u srednjim školama, referendumu se odazvalo 12 491, što je 88,93%.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem je izvijestila da je na referendum izašlo 31 670 zaposlenika u osnovnim školama što je 68% od ukupnog broja. 95,26% njih se izjasnilo protiv ponude Vlade. – Potplaćenost nije jedini razlog nezadovoljstvu učitelja, tu su i sustav anonimnih prijava, administrativno opterećenje učitelja, reforma školstva i Loomen i mnogi drugi. Zaposlenici su poistovjetili koeficijent za izračun plaće s koeficijentom dostojanstva. Štrajk ide dalje, izjavila je Sanja Šprem.

U sindikatu visokog obrazovanja su izvijestili da je 73,9% zaposlenika pristupilo referendumu, te da je 69% njih bilo protiv,a  30,3% za prijedlog Vlade. I oni će nastaviti sa štrajkom.

Jutros je rezultate referenduma iznio manjinski sindikat u zaposlenika u prosvjeti Preporod čiji članovi također sudjeluju u ovom štrajku. U osnovnoškolskim ustanovama 5793 ili 87,43%, a u srednjoškolskim ustanovama 2543 ili 89,38% odbili su ponudu Vlade.

Sukladno rezultatima izjašnjavanja, članstvo Sindikata Preporod u petak 29. studenoga nastavlja sa štrajkom koji su organizirali školski sindikati.