U Gimnaziji su i ove godine obilježili  Europski dan jezika. Priredili su za profesore i učenike veseo program na mnogim europskim jezicima, a započli su ga hrvatskim jezikom – jezikom koji ima bogatu povijest i tradiciju, nasljeđe staro više od tisuću godina. Godine 2013. postao je 24. službenim jezikom Europske unije te je time ravnopravan svim ostalim jezicima. Očuvanje svih jezičnih posebnosti materinskoga jezika jedna je od temeljnih zadaća ne samo jezikoslovaca, nego i svih njegovih govornika.

Na početku programa Marija Dodig krasnoslovila je prigodnu pjesmu Slavka Mihalića „Hrvatski jezik“.

Temeljni su ciljevi Europskoga dana jezika – višejezičnost, poštivanje i njegovanje jezične raznolikosti. Prvi put obilježen je 2001. godine, koja je bila Europska godina jezika. Jezik ljude uči otvorenosti drugim kulturama jer je nepresušna riznica znanja, povijesti, nacionalnog identiteta i tradicije.

Očuvanjem materinskoga jezika, naš je cilj upoznati, učiti i vješto koristiti druge jezike. Istinita  je poslovica koja kaže da je lakše razumjeti narod slušajući njegovu glazbu, nego učeći njegov jezik.

Stoga su mladi  glazbenici uz instrumentalnu pratnju Luke Brečića izveli niz pjesama na raznim europskim jezicima:

„Vjeruj u ljubav“ Ivan Vidović, „Back do black“ Ivana Glavinić, „Lieder“ Marta Doko i Mirjana Blažević. Drugi duet u prvom dijelu programa činili su Ivana Glavinić i Ivan Vidović s pjesmom „Dok je tebe“. Nakon njih nastupila je Monika Matić s pjesmom  „When I was your man“.

Baš kao i njihovi govornici, svi jezici različiti su i posebni. No svi jezici su na neki način jednaki jer sve što se kaže na jednom jeziku, može se izreći i na drugom. Neprocjenjiv je dar jezika mogućnost da se komunikacijom i razumijevanjem nadiđe različitost.

To je  smisao ovoga projekta pa su u nastavku programa nastupili Gabrijela Mateljak s pjesmom „Let it go“, a zatim duet Jelene Popović i Monike Matić. Slijedila je pjesma „Tempera“ koju  je izvodio Ivan VidovićBernarda Brnas je otpjevala pjesmu „Ederlezi“, a na kraju programa uključili su  se svi u izvedbu pjesme  „Ella E“.

Ovim se programom Gimnazija Metković ponovo pridružila školama diljem Europe. Posebnu zahvalu učenici su izrazili voditeljima projekta, Toniju Šprlji i profesorici Svjetlani Bebić.

gimnazija-metkovic.com