“Odlukom Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, Turističkoj zajednici Grada Opuzena dodijeljena su sredstava osigurana iz Ministarstva turizma i sporta za provedbu Projekta poticanja razvoja održivog razvoja turizma “Hrvatska prirodno tvoja – Croatia Naturally Yours” a nakon ishođenja potrebnih dozvola, ostvareni su uvjeti za realizaciju projekta te je Opuzen bogatiji za 10 novih stabala autohtone vrste Morus Alba (bijela murva) s popisa Šumarskog fakulteta koja odgovara našem podneblju označenih oznakom održivosti hrvatskog turizma.

Ovom oznakom naglašava se kako je projekt proveden u duhu održivosti i primjene načela zelene tranzicije. U dogovoru s Gradom Opuzenom odabrali smo područje duž državne ceste D9 / Jadransku magistralu i Rivu, sadnice su nabavljene od obrta Rasadnik Prud, a radove sadnje je izvela Čistoća Opuzen d.o.o. Ovaj projekt provode turističke zajednice diljem Republike Hrvatske s ciljem smanjenja ugljikovog otiska u vrijeme turističkih aktivnosti, odnosno kompenzacije automobilskih turističkih posjeta Republici Hrvatskoj.

Putem aplikacije za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree unose se podaci o posađenim sadnicama, a s ciljem objedinjavanja podataka o sadnji stabala na globalnoj razini. Ovim projektom želimo Grad Opuzen pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju, koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. Sadnjom novih stabala razvijamo ekološku svijetu važnu za budućnost hrvatskog turizma. – kazala je Magdalena Krvavac, direktorica Turističke zajednice Grada Opuzena.