Ovih dana počinje berba ranih sorti grožđa. Zanimanje za njegov otkup ove je godine iznimno veliko jer je u nekim krajevima Hrvatske zbog vremenskih ekstrema urod potpuno podbacio. A kada je nečega malo i potražnja velika cijene skaču u nebo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Grožđe je u Istri gotovo dvostruko skuplje u odnosu na lani. Unatoč tomu obitelj Nikol Banko rasprodala ga je i prije nego što je ubrano. Ovisno o sorti i načinu branja za kilogram postiže cijene od eura pa do eura i 60 centi.

– Oni koji žele posebnu robu su unaprijed godinu dana rezerviraju, dogovorimo određene količine i to se u hodu određuju termini berbe sukladno parametrima, rekla je Banko.

Fiorenzo Paulić dio će grožđa preraditi, a viškove prodati. Cijene još nije formirao, no misli da bi s cijenom od euro i pol za kilogram malvazije pokrio troškove.

– Ja ne znam niti izračunat koliko je naraslo od zaštitnih sredstava, umjetnih goriva i sve radna snaga, od svega toga, kazao je Paulić.

Potražnja je rekordna pa su i takve cijene. Što za vinogradarstvo nije loše.

Visoke cijene u Dalmaciji

U Dalmaciji cijene još i veće, kilogram se prodaje i po 3 i pol eura. Zbog bolesti, kiša i tuče, grožđa je malo na tržištu.

– Ove godine pogotovo bile sorte su tražene i ljudi ne pitaju kolika je cijena, samo je bitno da ga ima. Niti ne pitaju za sortu, rekao je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin.

– Kako bismo imali svake godine sve više vinograda i sve više površina, a to putem cijene možemo postići, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik vinara i vinogradara Istre.

Na istoku traženiji mošt

Na istoku zemlje uz grožđe sve je traženiji mošt. Ove će se godine litra prodavati za euro i 80. Kupaca ima.

– Uglavnom su to hobi vinari iz sjeverozapadne Hrvatske koji za svoje potrebe koriste taj mošt i prerađuju ga u vino za vlastite potrebe, objasnio je Mijo Čorić.

Unatoč rekordnim cijenama potražnja za grožđem je velika jer je uz sve češće vremenske nepogode u Hrvatskoj svake godine i sve manje nasada. Stoga je nužno potaknuti vinogradare na širenje vinograda.

Autor: Klara Dujmović/Katina Vrsaljko/A.S./Dnevnik/HRT