Domaća sirnica (pinca) uvijek ima prednost pred onom iz trgovine. Međutim, vještina, strpljivost i vrijeme često nisu na našoj strani pa posežemo za onim što nam je prvo pri ruci.
Ako u ovo uskršnje vrijeme želite uživati u pravoj domaćoj sirnici i imate pekač za pečenje kruha, donosimo vam jedan jednostavan i iskušan recept:
- 2 dcl mlijeka (sobne temperatura!)
- 1 mala mjerica ruma (ili kruškovca)
- 1 mala mjerica soli
- 2 žumanjka (po moćnosti od domaćih jaja)
- 70 g maslaca
- 70 g šećera
- 1 ili 2 vanilin šećera (po želji!)
- kora neprskanog limuna
- kora neprskane naranče
- 450 g brašna (tip 400 ili 550)
- 2 male mjerice suhog kvasca
U posudu prvo staviti mokre potom suhe sastojke! Pekač podesiti na program slatkog kruha (podstaviti težinu 1000 g)!
Prije početka pečenja izvaditi posudu iz pekača, tijesto zarezati škarama u križ, premazati žumanjkom i posuti krupnim šećerom.
Uslast!