U dolini Neretve toplinski val donio je probleme uzgajivačima povrća. Vrijeme je sadnje nekih kultura, a temperature rastu i do 39 stupnjeva. Problem je natapanje. Zbog suše povećan je salinitet rijeke Neretve, koja je ovih dana jedini izvor vode poljoprivrednim kulturama.
Priprema zemlje na plus četrdeset – ništa na što neretvanski težaci nisu već naviknuli jer došlo je vrijeme za sadnju. Posljednjih dana na račun povrća znaju se i našaliti: Iz Neretve u jesen stiže već posoljeni kupus, javlja HRT.
– Sama Neretva protječe u more, a mi s morem zalijevamo. Tako da, tijekom sadnje nam dođe do 11, 12 tisuća saliniteta. Moraš biti Don Quijote za biti poljoprivrednik u dolini Neretve, kazao je Leo Musulin, poljoprivredni proizvođač.
Najveći dio poljoprivredne površine nalazi se ispod razine mora pa zbog propusnosti tla more izbija u odvodne kanale – jedina crpilišta vode kad su velike suše.
– Znači mi se s takvom vodom borimo već trideset godina i sad normalno kad je toplije da sol izbija na površinu, ali evo mi i dalje radimo, borimo se, rekao je Jure Kapović, poljoprivredni proizvođač.
– Sami prije PIK je imao sedamdesetih, osamdesetih i ranije cijevi i natapanje iz Modroga oka. Sad je to sve zatvoreni sistem i moraš biti na milost i nemilost Boga, kako se kaže – kiši, dodao je Musulin.
Problem sa sušom i natapanjem
Posljednja tri mjeseca palo je tek dvadesetak litara kiše po četvornom metru, i to samo na nekim područjima u dolini. Danas za njom vape i mladi nasadi vinove loze.
– Ja sam sadio tu sorte na podlozi Paulsen koja je dosta otporna na salinitet, ali nisu sve kulture tako otporne na salinitet i to dugoročno moramo riješiti. Svakako jedno od rješenja je navodnjavanje slatkom vodom, odnosno kako mi kažemo zdravom vodom, pojasnio je Marko Šuman, agronom i proizvođač.
Rješenje davno obećano imaju Hrvatske vode. Za pregradu na Neretvi prikupljena je gotovo sva dokumentacija. Nadaju se da će uskoro početi gradnja.
– Osigurali bismo slatku vodu uzvodno od pregrade tako da bi spriječila taj slani klin koji dolazi iz mora i tako bi poljoprivrednici došli do te slatke vode koja im je jako potrebna za kvalitetnu proizvodnju, kazao je Andrej Pavlović, Hrvatske vode, voditelj ispostave Opuzen.
Uzgajivači povrća u stilu don Quijotea govore da imaju povjerenja u vrijeme, a ono obično daje slatke rezultate, u ovom slučaju uz slane teškoće.
Autor: Mateja Delija/N.J./Dnevnik/HRT
Foto snimka zaslona /HRT