Istražni zatvor poljskom obrtniku određen je na prijedlog dubrovačkog općinskog državnog odvjetnika i to nakon što je uhićen na području doline Neretve gdje je pokušao na nezakoniti način preko državne granice iz smjera susjedne Bosne i Hercegovine prebaciti sedmoricu turskih državljana, piše Dubrovački dnevnik.

Poljak, inače stanovnik grada Glogowa u zapadnoj Poljskoj, izjavio je kako je po zanimanju stolar i električar, da je lošeg imovnog stanja te samo povremeno zaposlen, a da ima mjesečna primanja od pet tisuća zlota, odnosno oko 1.200 eura.

Očito je vjerovao kako će ilegalnim prebacivanjem državljana Turske barem na neko vrijeme riješiti svoju egzistenciju, ali ga je u realizaciji te ideje spriječila Granična policija PU dubrovačko-neretvanske.

Iako je državljanin zemlje – članice EU, Poljaku je istražni zatvor određen jer poslovno ni obiteljski nije vezan uz našu zemlju te postoji opasnost da bi ostankom na slobodi mogao pobjeći i postati nedostupan našim pravosudnim tijelima. Ipak, obzirom na vrstu i značaj kaznenog djela za kojeg se sumnjiči, sudac istrage mu je ipak odredio mogućnost uplate jamčevine u visini od sedam tisuća eura kako bi na slobodi dočekao suđenje. No, uhićeni Poljak nije iskoristio tu mogućnost.

Piše: Ahmet Kalajdžić / Dubrovački dnevnik
Foto: PN dubrovačko-neretvanska