Ulaskom u velebni pulski Amfitetar i pozdravom hrvatskoj zastavi završilo je jučer natjecanje ”Štit Domovine Pula 2024” koje se održavalo na području Pule i Medulina. Riječ je o natjecanju koje se u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova održalo već šestu godinu, a na kojem su sudjelovali policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, veterani Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, pripadnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, kao i policijski službenici stranih policijskih snaga iz Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Sjeverne Makedonije.

Natjecanje se po prvi put organiziralo na području Istarske županije, a nakon dvodnevnih kvalifikacija, 89 najspremnijih natjecatelja točno u 13 sati krenulo je s rta Kamenjak u borbu s izazovnom stazom duljine oko 36 kilometara, na kojoj su trčeći ili hodajući uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje ukupne mase oko deset kilograma, obavljali složene vojno-policijske zadaće. Morali su uspješno proći navigaciju, prelaziti preko užeta i pješačkih prepreka, veslati, sastavljati i rastavljati oružje, savladati situacijski ulazak u prostoriju i gađanje te spuštanje niz liticu Cave Romane, nakon čega su utrčali u Arenu i pozdravom hrvatskoj zastavi odali počast svima onima koji su položili svoj život za Domovinu.

Najspremniji policijski službenik koji je prvi pozdravio hrvatsku zastavu je Petar Volarević iz PU dubrovačko neretvanske, dok su drugo i treće plasirani Luka Špehar i Sandro Šlogar djelatnici PU krapinsko-zagorske. U kategoriji žena pobijedila je Magdalena Oršić iz PU bjelovarsko-bilogorske, drugoplasirana je bila Sara Grubić iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske, a trećeplasirana Martina Radman iz PU sisačko-moslavačke.

U kategoriji policijskih službenika stranih policijskih snaga najspremnijim se pokazao Jure Majdić iz Slovenije, nakon kojega su u cilj utrčali Austrijanac David Pomer  i Slovenac Boštjan Koštomaj.

U kategoriji veterana Specijalne policije iz Domovinskog rata RH pobijedio je Marin Mikulec, drugoplasirani je bio Gabrijel Flegar, a trećeplasirani Franjo Ileković.

Najspremnijim sudionicima ovog zahtjevnog natjecanja pehare su uručili državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Tomislav Bilandžić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i načelnik PU istarske Alen Klabot, kao zapovjednik natjecanja. Uz njih, svečanu završnicu u Areni uveličali su izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije Vedran Augustinović, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić,  predstavnici slovenske i austrijske policije te brojni predstavnici jedinica područne i lokalne samouprave, vojske i mornarice, braniteljskih udruga i suradnika policije.

U sklopu bogatog programa brojni gosti i građani mogli su pogledati borbu gladijatora i atraktivne vježbe elitinih specijalaca iz PU osječko-baranjske, kao i nastupe Policijske klape Sveti Mihovil i tenora Mate Grgata. Bilo je tu i zanimljivih radionica za najmlađe, a oni stariji mogli su razgledati naoružanje i opremu koje policija koristi, kao i postave vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, HGSS-a i civilne zaštite.
Osim što je vrhunski sportaš, Petra Volarevića odlikuju osobine izvrsnog čovjeka i policijskog službenika koji je dio Policijske uprave dubrovačko-neretvanske već 13 godina, kao pripadnik Interventne jedinice policije.