Gradski vijećnici Mosta Metković danas su na konferenciji za novinare rekli kako traže da se što prije sazove tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi tema bila projekt Aglomeracije, “Razvoj vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković” – izvedba i završetak radova.

Vijećnici Mosta Zoran Kozina, Nikica Hajvaz, Josip Talajić istaknuli su kako predsjedniku Gradskog vijeća podnose ovaj prijedlog da neodgodivo, u poslovničkom roku od 15 dana, sazove tematsku sjednicu i nakon rasprave usvoji sljedeće zaključke: nalaže se Gradonačelniku i službama Grada da se aktivnije uključe u projekt “Razvoj vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković” kako bi što prije završio, obvezuje se Gradonačelnika da izradi prijedlog i u budućim proračunima planira sredstva za sufinancanje priključaka građanima Metkovića i obvezuje se Gradonačelnika da izradi odluke kojima bi se spriječilo povećanje cijene vodoopskrbe i odvodnje.

Naime, projekt “Razvoj vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković” najveći je projekt u povijesti Metkovića, a planirana je izgradnja odvodnje i pročišćavanja fekalnih voda te izmjena gotovo cijele vodoopskrbne mreže. Još od 2011. građani Metkovića plaćanjem računa za vodoopskrbu izdvajaju znatna sredstva za ovaj projekt, a 2013. u suradnji s Hrvatskim vodama pokrenuto je planiranje i projektiranje ovog projekta, a Vlada RH ga je proglasila 2017. strateškim projektom kako bi se pojednostavnilo izvlaštenje i ishodovanje građevinske dozvole. Krajem 2020. okončana je javna nabava, a za izvođača odabrana “COMSA S.A.U.”, tvrtka iz Španjolske, u veljači 2021. potpisan je ugovor između investitora i izvođača, a 3. svibnja 2021. održana je uvodna konferencija i svečano otvoreni radovi koji su zapravo započeli tek krajem lipnja. Rok izgradnje i puštanja u rad projekta je 36 mjeseci. Od dana potpisivanja ugovora s izvođačem prošla su 43 mjeseca, a od svečanog otvaranja radova 40 mjeseci.

“Znamo li, približno, rokove završetka izgradnje i puštanja u rad Projekta? Građani Metkovića nagledali su se svega već više od tri godine. Bilo je tu podizvođača za koje je i laiku bilo vidljivo da nemaju nikakvog iskustva ni s radnim strojevima ni s radovima koje treba izvesti. Što reći o činjenici kako dvije godine nisu asfaltirane ulice u kojima su cijevi i šahtovi postavljeni, sve pregledano i spremno za asfaltiranje? Često se događalo da zatvaranje ulica nije bilo koordinirano te je građanima bila otežano i onemogućeno kretanje. Većina je podizvođača, nakon što su položene cijevi i šahtovi, ostavljala gradilišta u takvom stanju da su ulice izgledale kao nakon velikih bujičnih poplava. Tamo gdje su završeni radovi i postavljen završni sloj asfalta, problem su šahtovi. Ovdje moramo postaviti pitanje i o početku radova u Ulici kralja Zvonimira. Činjenica je i da se naš Gradonačelnik i gradske službe skrivaju i ponašaju kao da se Projekt odvija u nekom drugom gradu. Sva je odgovornost na “Metković d.o.o.” kao investitoru, ali podsjećamo da je Gradonačelnik Skupština Društva te ima mogućnost uključiti se u poslovne odluke Društva. Također, Grad sudjeluje s 800 tisuća eura u samoj financijskoj konstrukciji. Bilo bi vrlo loše da se izvođač povuče iz radova i okončanje projekta prolongira za nepoznato vrijeme, zato pozivamo Gradonačelnika da se aktivnije uključi u završetak Projekta”, ističu vijećnici Mosta u obrazloženju zahtjeva za tematsku sjednicu.