Jučer je u Galeriji GKS-a otvorena izložba slika akademskog umjetnika Marka Trebotića pod nazivom Meditrean – nove slike.

Uz samog autora o izložbi je govorio povjesničar umjetnosti i muzikolog Joško Belamarić, autor kataloga, a prisutne je pozdravila ravnateljica UKS-a Zrinka Mijoč.

– Matko Trebotić slika ove slike radikalnim senzualizmom, pravim fizičkim i čulnim zadovoljstvom, nesmanjenim vitalitetom, povišenom slobodom, ali i furioznim nestrpljenjem da na platno položi čitav spektar svojih emocija i iskustava. Kao što je metaforički precizno Maer Grafe pisao o van Goghovu stilu: ‘Slika kao onaj čiju kuću opsjedaju provalnici, a on na vrata gura sav namještaj i sve što mu je pri ruci.’ Traži ravnotežu između vidljivog i skrivenog, između izrečenog i sugeriranog. U svojoj “staroj fazi“ Trebotić radi gotovo isključivo s vrlo velikim platnima zbog izravnog odnosa sa slikom. I jedino što je sigurno jest da će nastaviti slikati cijeli život, a kamo će ga to dalje voditi, tek treba otkriti, kazao je Belamarić.

U glazbenom dijelu programa otvorenja nastupila je opuzenska klapa Na kantunu.

Organizator izložbe je Ustanova za kulturu i sport Metković, a omogućena je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Grada Metkovića.