Svjetski dan mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada, prilika je da se podigne svijest o važnosti brige za mentalno zdravlje.

Tema ovogodišnjeg dana je Mentalno zdravlje na radnom mjestu naglašavajući kako je mentalno zdravlje temeljna komponenta cjelokupne dobrobiti svake osobe, a pritom je ključno osigurati dostupne resurse za sve koji se suočavaju s izazovima, što uključuje i izazove s kojima se susrećemo na svojim radnim mjestima. Ovogodišnja tema potiče na razmišljanje o tome kako poslovno okruženje može utjecati na mentalnu dobrobit zaposlenika te što poslodavci i zaposlenici sami za sebe mogu učiniti kako bi stvorili zdraviju i podržavajuću radnu atmosferu.

Pandemija i svakodnevni stresovi samo su dodatno pojačali važnost ovog pitanja. Depresija, anksioznost i drugi mentalni poremećaji sve su češći, a sve je očitija potreba za pristupačnom podrškom. Na lokalnoj razini, otvorenje Centra za mentalno zdravlje u Metkoviću, prošle godine, donijelo je veliku korist zajednici. Ovaj centar pruža raznolike usluge, uključujući psihološko savjetovanje, terapije i podršku za osobe svih dobnih skupina, što je od neprocjenjive važnosti za stanovnike Metkovića i okolice. Mostarac Ivana i Ramić Milka su osobe koje su uvijek na raspolaganju ukoliko Vas zanimaju bilo kakve informacije ili usluge koje Centar pruža.

Na pitanje o obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja kratko su i jasno komentirale: “Svjetski dan mentalnog zdravlja podsjetnik je kako briga o mentalnom zdravlju nije luksuz, već nužnost. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja naglašava da je mentalna dobrobit vezana kako za obitelj i privatne odnose, tako i za sve što je uključeno u naše radno vrijeme – odnosno ona je vezana za svaki aspekt života, uključujući i posao.”