Knjiga hrvatskoga jezikoslovca Domagoja Vidovića “Bokeljske studije i ogledi”, u kojoj se sustavno bavi lingvističkim i povijesno-kulturalnim prilikama područja Boke i Bara s okolicom, predstavljena je u nedjelju navečer u Hotelu Princess u Baru, izvijestilo je Hrvatsko narodno vijeće Crne Gore

Knjigu su predstavili recenzent Slobodan Prosperov NovakZvonimir Deković iz Hrvatskoga narodnog vijeća Crne Gore (HNV), dopredsjednik HNV-a iz Bara Darko Perić i autor knjige Domagoj Vidović.

Predstavljanju knjige nazočili su i hrvatska konzulica Jasminka Lončarević te ministar savjetnik u hrvatskom Veleposlanstvu Ivo Vidojević.

Prosperov Novak je napomenuo kako se ovu knjigu čekalo pola stoljeća pa smo ju napokon i dobili.
Ocijenio je kako zbog višestranih nasilja nakon ove knjige Vidović postaje središnja osobnost naraštaja koji na svoja pleća preuzima jednu posebno zahtjevnu filološku i političku zadaću.

“Meni se čini kako se nalazimo pred važnim zadatkom da se već sutra u Kotoru ili Tivtu započne s osnivanjem hrvatskoga povijesnog instituta”, rekao je Prosperov Novak i dodao kako bi taj institut s vremenom mogao pokrenuti neka svoja ključna glasila i čvrste institucijske veze s hrvatskim, talijanskim i crnogorskim kulturnim institucijama.

Ta budućnost, naglasio je, zapisana je na svakoj stranici ove knjige, i to ne samo u njezinoj znanstvenoj i filološkoj angažiranosti, nego i u autorovom emocionalnom doprinosu ovoj temi.

Prosperov Novak smatra kako Vidović na stranicama ove knjige postaje ne samo povlašteni čuvar ove prevrijedne baštine, nego i onaj koji je na se uzeo težak teret jedne vrlo zahtjevne filološke i društvene zadaće.

U subotu navečer predavanje su održali Stipe Kljaić i Domagoj Vidović u Donjoj Lastvi pod naslovom “Identitet Hrvata u Crnoj Gori – od protonacionalnog do nacionalnog” usredotočivši se pritom na povijesni razvoj identiteta Hrvata u Crnoj Gori, s posebnim naglaskom na pojam Crvene Hrvatske.

Predavači su, kako navodi HNV, istražili kako se nacionalna svijest Hrvata u Crnoj Gori oblikovala kroz stoljeća, počevši od protonacionalnih faza, kada su se identitetske odrednice temeljile više na lokalnim, vjerskim i kulturnim zajednicama nego na modernom konceptu nacije, sve do razvoja modernog hrvatskog nacionalnog identiteta.

Posebna pažnja posvećena je Crvenoj Hrvatskoj, srednjovjekovnoj regiji koja je obuhvaćala područja današnje južne Dalmacije, dijelove Hercegovine i teritorija današnje Crne Gore.

Ovaj povijesni prostor smatra se važnim za razumijevanje formiranja hrvatskog identiteta u tim krajevima,  jer su, kako je istaknuo Kljajić, Hrvati na ovim područjima kroz povijest prolazili kroz različite političke, kulturne i društvene transformacije koje su oblikovale njihov osjećaj pripadnosti.

Vidović se osvrnuo i na dugogodišnju suradnju s HNV-om i na značaj nastavka istraživanja, imajući u vidu jedan veliki period kada je ovo područje zanemareno.

Govori o vjeri, naciji i identitetu, stvari su koje su neodvojive i koje moramo čuvati, napomenuo je i dodao kako se ne mogu prešućivati činjenice našeg identiteta pa treba čuvati prošlost od zaborava.

Knjigu “Bokeljske studije i ogledi” objavilo je Hrvatsko nacionalno vijeća (HNV) Crne Gore,  a glavni financijski pokrovitelj projekta je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Foto: Radio Dux