U Dolini Neretve počela je berba jagoda. U idućih mjesec dana bit će ubrano na stotine tona plodova s ukupno četrdesetak hektara. Prvi proizvodi već su krenuli u osvajanje domaćeg tržišta a cijena po kilogramu je u prosjeku do 3 i pol eura, stoji u prilogu HRT-a.

Različite sorte jagoda na neretvanskim poljima rastu uglavnom pod otvorenim nebom.

– Sandra, Sibilla, Brilla, Jolie, Quicky… Sad smo u toj nekoj fazi istraživanja, odnosno prilagođavanja tih sorti našem klimatu. Trebamo znati da jagodu više ne uzgajamo u dvogodišnjem ciklusu, nego u jednogodišnjem. Tako je jer su nam ljeta prevruća, objašnjava agronom Milan Franić.

Najbolji dani dozrijevanja protekla dva tjedna bili su turbulentni, kako jagodama, tako i proizvođačima.

– Puhalo je orkansko jugo do veliku je štetu pričinilo. Ali zadnja dva, tri dana došlo je sunce i vraća se to u normalu, kaže proizvođač Gradimir Šešelj.

Prvi pokazatelji obećavajući

Iako berba kasni oko dva tjedna zbog vremenskih uvjeta, prvi pokazatelji su obećavajući. Jagode se beru na kopnenom i močvarnom području.

– Potražnja je velika. Svi traže domaću jagodu, jer ipak je domaća jagoda puno kvalitetnija, puno svježija i puno bolja, kaže proizvođač Ivan Bjeliš.

S ovim adutima, kažu Neretvani, domaća se jagoda može izboriti s uvoznima.

– Jagoda je osjetljivo voće koje se ne može skladištiti dugo bez hladnjače, bez nečega. Najbrže je od berbe do konzumacije – jedan dan, dodaje proizvođač Ivan Curić.

S polja direktno na police dućana

Ove proljetnice će se tako u narednom razdoblju direktno s neretvanskih polja naći u prodaji na policama trgovačkih lanaca, na tržnicama i na ulicama gradova direktno od proizvođača.

Za sočne jagode, dodaju Neretvani – sunca nikad dosta! Tako bi trebalo ostati narednih mjesec dana, dok traje sezona i konzumacija prvog proljetnog južnog voća.

Video prilog možete pogledati na portalu HRT-a.

Autor: Mateja Delija/D.M./Dnevnik/HRT
Foto: snimka zaslona