U prvoj epizodi serijala Mjesto za mene David Skoko istražuje Dolinu Neretve – kraj u kojem rijeka i more dišu zajedno, a miris mandarina miješa se s vlažnim zrakom močvare.

Na prvi pogled, to je poljoprivredni kraj poznat po nasadima citrusa, ali iza svakog kanala i rukavca skriva se priča o ljudima koji su naučili živjeti s vodom i iz nje stvarati život, objavio je HRT.

Vožnja tradicionalnom lađom vodi kroz pejzaž koji izgleda kao čipka – mrežu polja, nasipa i kanala koje su nekad kopale ruke – do plantaže mandarina. One su u dolinu Neretve, prije više od 60 godina, stigle kao japanski dar i savršeno se udomaćile. Topli dani i hladne noći dali su im okus koji se ne može zamijeniti.

– Neretvanske mandarine, kažu domaći, niknu i kad ih samo pogledaš.

Kad rijeka dotakne more, mijenja se energija. Skoko isprobava kite-surfing, ali vjetar popušta pa se odlučuje vratiti onome što najbolje zna – kuhanju.

Na obali priprema buzaru od školjki kapelungi, onih što se love u plitkom pijesku i otvaraju u par minuta. Bosonog i nasmijan, spaja more, pijesak i vatru u jednostavno jelo koje miriše na Neretvu.

Kaže da su baš takvi trenuci – bez puno formalnosti, s morskim zrakom i pijeskom pod nogama – razlog zašto voli raditi ovakve emisije.

Za kraj dana, Skoko preuzima kuhaču i priprema neretvanski brudet – gust, ljut i pun okusa. U kotlić idu jegulje, žabe, rakovi (kad ih već ima), kapula, vino i papričice “koje grizu”. Dok miješa i kuša, priznaje da mu je ovo prvi pravi susret s tradicionalnim receptom juga, ali i da će ga pamtiti po jednostavnosti i toplini domaćina.

Uz kruh i čašu vina lako je razumjeti zašto se ovaj kraj sve češće spominje kao turistički dragulj juga.

Za Skoku, Neretva nije samo dolina – ona je okus, doživljaj i način života, obavio je HRT.

Foto: HRT