Iako proljetne kiše padaju, u Metkoviću se više ne strahuje od poplava. Nasip na desnoj strani grada, ukupne dužine oko osam kilometara, dovršava se, te već brani kuće i okućnice od Neretve i njezinih pritoka koje su unatrag nekoliko godina zagorčavale život ovdašnjim ljudima. Kompletnom trasom nasip je podignut. Na nekim dionicama već je posijana trava, a na nekima se čeka slijeganje terena da bi se eventualno ojačala konstrukcija nasipa. Radove izvodi splitsko poduzeće “Skladgradnja”.

Da je nasip već u funkciji vidljivo je i u ulici Put Narone prema prigradskom naselju Vidu, koja unatoč nedavnim obilnim kišama nije bila pod vodom, za razliku od prethodnih godina kada se zbog vode na kolniku gotovo nije moglo prometovati.

Iako se nedavno u Saboru RH raspravljao o globalnom projektu obrane od poplava na državnoj razini, vrijednom čak 80 milijuna eura, za koji bi se tražio zajam Svjetske banke, to ništa ne utječe na obranu od poplava Metkovića, gdje su radovi u završnoj fazi. Eventualno, tako dobiven novac bi se utrošio za neke druge radove u koritu Neretve, nizvodno od Metkovića do Ušća, poput ojačavanja obala ili proširenja postojećih kanala i ojačavanja starih nasipa.

Nestao bazen oko kuće

Stanovnici desne strane Metkovića zadovoljni su radovima na nasipu. U početku su bili pomalo skeptični i nepovjerljivi jer je bilo dosta problema. Od novca za projekt koji je startao u vrijeme najveće recesije u državi pa do prekidanja radova zbog ugradnje nekvalitetnog materijala. Bilo je i imovinsko-pravnih problema na trasi nasipa, ali sve je riješeno i nasip u srcu močvare danas brani Metković od poplave.

– Više se ne bojim poplave – kaže nam Milena Miškić iz Norinske ulice.

Njezina kuća i okućnica, kao i čitava desna strana grada Metkovića, bili su pod vodom tri puta u tri godine, bez obzira na godišnje doba. Dvije su poplave bile zimi, a treća u travnju.

– Do sada sam imala bazen oko kuće, a sada sam ostala bez bazena. Nasip je tu i bazen je nestao – šali se Milena.
Ona, kao i ostali stanovnici desne strane Metkovića, koji su stalno gledali u nebo bojeći se kiše ili u hidroakumulacije na Neretvi uzvodno od Mostara, koje ispuštajući višak vode podižu vodostaj Neretve, više nemaju straha od poplava.

Više pročitajte na slobodnadalmacija.hr..