Dana 15. lipnja 2016. u 19 sati će se u Hotelu Merlot u Opuzenu održati predavanje na kojem će  svi zainteresirani moći saznati kako uspješno proći postupak certificiranja i dobivanja markica za označavanje mandarina zaštićenom oznakom “Neretvanska mandarina”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Današnje tržište prehrambenih proizvoda karakterizira ogromna konkurencija uslijed lake dostupnosti istih ili sličnih proizvoda proizvedenih u raznim dijelovima svijeta. Da bi se opstalo na takvom tržištu potrebno se na neki način diferencirati od konkurentskih proizvoda tj. proizvođača. To se može postići na dva načina, ili sveprisutnošću velikim količinom tj. niskim cijenama ili specifičnom kvalitetom. Velikim proizvođačima, cijenovno Neretvanska mandarina ne može konkurirati te nam prostaje rad na podizanju kvalitete pakiranjem, reklamiranjem, prezentiranjem i certificiranjem Oznake izvornosti

1.svibnja 2015. godine Europska komisija je zaštitila Neretvansku mandarinu na europskoj razini čime je priznala njenu posebnost u odnosu na mandarine proizvedene u drugim europskim zemljama (Španjolska, Italija, Grčka, Turska i slično). To je kruna višegodišnjih aktivnosti u kojima su sudjelovali mnogi stručnjaci iz raznih znanstvenih institucija iz Hrvatske i inozemstva. Prva faza zaštite Neretvanske mandarine završava postupkom certifikacije, tj provjere sukladnosti sa Specifikacijom proizvoda nakon čega svi certificirani proizvođači i otkupljivači imaju pravo na svoj proizvod staviti jedinstvenu oznaku kao jamac kvalitete tj. posebnosti. Tim procesima Neretvanska mandarina staje uz bok ostalim certificiranim proizvodima u Republici Hrvatskoj i Europi kao što su: Istarsko maslinovo ulje, Poljički soparnik, Baranjski kulen, Dalmatinski pršut, talijanski sir Grana Padano i slični.

Predavači na ovom predavanju će biti:

Ana Marušić Lisac, direktorica i vlasnica certifikacijske kuće Biotechnicom – govoriti će o tehnici kontrole pri certifikaciji i kriterijima koje je potreben zadovoljiti da za uspješnu certifikaciju.

Melanija Milić, direktorica županijske razvojne agencije – govoriti će o Mjerama ruranog razvoja iz kojih se mogu fincirati aktivnosti brandiranja I certificiranja zaštičenih poljoprivrednih proizvoda

Dragan Cromarković, director Agrofructusa d.o.o. Opuzen – govoriti će o kriterijima koje Neretvanska mandrina mora ispuniti prema Specifikaciji te tržištu zaštičenih proizvoda

Josip Tutavac, konzultant – govoriti će o nužnosti pozicioniranja na osnovi diferencijacije poljoprivredno – prehrambenih proizvoda na globalnom svjetskom tržištu te Oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla kao dodanoj vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.