Danas je svečano otvorena nova zgrada pravosudnih tijela u Metkoviću. Zgrada je rekonstruirana za potrebe smještaja Općinskog suda u Dubrovniku, Stalne službe u Metkoviću, Prekršajnog suda u Dubrovniku, Stalne službe u Metkoviću te Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Stalne službe u Metkoviću.

Svečanosti su osim ministra pravosuđa Ante Šprlje prisustvovali i Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan, predsjednik Visokog prekršajnog suda, predsjednici Općinskog i Prekšajnog suda u Dubrovniku, predsjednici Stalnih službi Općinskog i Prekršajnog suda u Metkoviću, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Metkovića Katarina Ujdur, zamjenik Nikola Grmoja te načelnik Policijske postaje Metković Dragan Sršen.

Na svečanosti otvorenja ministar Ante Šprlje je istakao: “Zgrada koju danas otvaramo bila je jedna tipična hrvatska priča. Ovo je bila upravna zgrada poduzeća “Razvitak”, poduzeća koje je zapošljavalo preko 1000 ljudi i ono je bilo nositelj razvoja ovog područja. A onda su došle devedesete i dvijetisućite godine kada ona postaje tipična hrvatska priča uništavanja, pljačke i lošeg gospodarenja. Ono što je tada obilježilo ovu zgradu je opći kaos, nered i kriminal. Međutim, danas stojimo u zgradi koja će biti zgrada pravosuđa i pravde i koja će poslati poruku da ono što se ovdje dešavalo više nikada neće biti dopušteno te da ćemo se kao država pobrinuti da više nikada ne budemo robovi loših ljudi, loših praksa i lošeg upravljanja. Vrijednost ove investicije je 28 milijuna kuna od čega je nešto više od 13 milijuna kuna koštala sama građevina i zemljište, a nešto više od 14 milijuna iznosi vrijednost radova. U zgradi će biti zaposleno nešto više od 70 ljudi. Neće biti novih zapošljavanja, jer racionaliziramo poslovanje tako da sva tijela budu na jednom mjestu. Uporabnu dozvolu za zgradu smo dobili 25. kolovoza i nismo je željeli otvarati prije izbora, da se ne bi krivo shvatilo i da ne bismo stvarali politički “cirkus” od svega ovoga. Želimo da se zna da pravosuđe neće biti u nikakvim političkim aktivnostima i da će raditi samo onaj posao zbog kojeg je treća grana vlasti.

Što se tiče stare zgrade suda ministar je izjavio da se trenutno razgovara da li je preinačiti za potrebe Doma zdravlja ili da se da na korištenje Prometnoj policiji, ali da su bliže tome da u staru zgradu suda uđe Dom zdravlja.

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan je pak rekao: “Državno odvjetništvo je učinkovito, a sa ovom zgradom će zaposlenici imati bolje uvjete rada i vjerujem da će ih to dodatno stimulirati da daju još bolje rezultate.”

Dogradonačelnica Katarina Ujdur zadovoljno je izjavila: “Nakon osam godina planiranja i radova Grad Metković je napokon dobio zgradu suda. Iz jednog neadekvatnog prostora Metković je dobio jednu “pompoznu” zgradu u ulici koja je nekada bila središte i koja je vrvila životom. Danas su završeni radovi u ulici Andrije Hebranga i dobili smo ovu novu zgradu suda u kojoj će se nadam se raditi u skladu sa svojim imenom, pravedno.”

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske 19. prosinca 2008.  godine donijela je Odluku o kupnji nekretnine za potrebe smještaja pravosudnih tijela u Metkoviću, poslovno-stambena zgrada neto površine 2.704,00 m2 rekonstruirana je i prenamijenjena u poslovnu zgradu. Rekonstrukcijom i dogradnjom zgrade obuhvaćena je dogradnja arhiva, sanacija konstrukcije, izvedba novog krovišta s pokrovom, toplinska fasada i staklena fasada prizemlja, novi aluminijski prozori, unutarnja drvena stolarija, a od instalacija: vodovod i kanalizacija, priprema tople vode, standardne elektroinstalacije za poslovne zgrade, vatrodojava, videonadzor i sustav grijanja i hlađenje putem dizalice topline.

S izvođenjem radova započelo se 23. rujna 2011. godine, a uporabna dozvola ishođena je 25. kolovoza 2016. godine.

Energetski certifikat zgrade je C, a ukupan broj službenika koji će biti smješten u zgradi je 64. Dio zgrade koristit će i Državna geodetska uprava (otprilike 370 m2).

Zgrada bruto površine 3.158,00 m2, površine zemljišta 2.848,00 m2 te neto površine 2.704,00 m2 kupljena je od prodavatelja „OŠTROVICE“ d.o.o., Mlinište, Bijeli Vir 13, kupoprodajne vrijednosti 13.388.000 kuna, s uključenom projektnom dokumentacijom te ishođenom Građevinskom dozvolom.

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je 8. siječnja 2015. godine izmjenu projektne dokumentacije od projektanta radi usklađivanja projekta s protupožarnim propisima u ukupnom iznosu 50.000 kuna.

Predviđeni završetak trebao je biti 600 dana od uvođenja u posao, međutim, završetak je kasnio zbog nedostataka projektne dokumentacije te vrlo lošeg stanja građevine.
Projektna dokumentacija u nekim elementima nije izrađena u skladu sa zakonskim propisima te je Ministarstvo pravosuđa moralo u nekim dijelovima intervenirati, primjerice u arhivi su bili predviđeni podovi od parketa. Protupožarne propise projektirana zgrada nije mogla zadovoljiti, međutim prema uputi nadležnog inspektora Ministarstva unutarnjih poslova u Dubrovniku pronađena su alternativna rješenja koja zadovoljavaju protupožarne propise
Budući kako su stropovi i pregrade od gipsa izvedeni prije više od dvije godine radi vlage i promjena temperature dolazilo je od učestale pojave pukotina iako su zidovi obojani.
Nakon završetka radova zgrada je opremljena uredskim namještajem u vrijednosti od 237.694 kuna, najvećim djelom novim uredskim namještajem, a iskoristit će se i postojeći namještaj.

Ukupna vrijednost investicije je 28 000 000 kuna.