Hrvatska muška juniorska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na 22. Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Hrvatska je u finalu poražena od Francuske 28:23. To je prva medalja hrvatskih juniora sa svjetskih prvenstava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Neobično je bilo prvo poluvrijeme. Barem kada je igra naše reprezentacije u pitanju. Nakon što su dostigli francusko vodstvo od 2:0 zahvaljujući Josipu Šarcu, naši mladi rukometaši ušli su nevjerojatan niz pogrešaka, blokada, brzopletih udaraca i jednostavno širom otvorili vrata Francuskoj da nas uvede u nervozu. Nakon prve veće serije francuske momčadi od 3-0, i vodstva 2:5, pokušao je izbornik Davor Dominiković minutom predaha i razgovorom probuditi naše igrače. Nažalost, nije pomoglo. Francuska je nastavila pogađati iz gotovo svih pozicija i sredinom prvoga dijela već je imala velikih plus sedam 3:10. Valentin Kieffer skupio je do toga trenutka već 8 obrana i kao da je zaključao svoja vrata. Naš stožer u tim trenucima mijenja vratara i priliku dobiva Ivan Panjan. U napadačkom dijelu ulaze Halil Jaganjac Dominik Novak. Obrana konačno djeluje čvrsto, pokretljivo, agresivno. I Hrvatska se nizom od pet pogodaka za redom, vraća na samo dva zaostatka. Ali i posustaje u završnici prvoga dijela. Francuska odgovara novom serijom s četiri pogotka i na predah ide s pet pogdaka viška (10.15). Naša reprezentacija je u prvih 30. minuta imala jako skromnu realizaciju od samo 42 posto, a Francuska čak 62 posto. Bilo je to realno jedno od naših najslabijih poluvremena na turniru.

Silna želja bila je kod naših rukometaša u nastavku, ali snaga je kopnila sa svakim napadom. Francuska obrana 4-2, uvijek je stizala sve pokriti, ili ih dovesti u situaciju da moraju pucati pod pritskom gubitka lopte. Josip Šarac i Fran Mileta vukli su 15-tak minuta. Onda se priključio i Halil Jaganjac. Ali jako su nam nedostajali pogoci Filipa Vistoropa i Ivana Martinovića (na kraju su imali: Filip 2 od 6, a Ivan 0 od 6 pokušaja). Četiri i pol minute prije kraja stigli su naši rukometaši na minus tri, a onda su se u igru uključili i španjolski suci. Već su ranije pogriješili, kada nisu sudili očigledan sedmerac, pa je izbornik isprovocirao svoje dvije minute isključenje. Nakon što nije suđena čista noga MapuDavor Dominiković je zajedno s cijelom klupom žestoko prosvjedovao i dobio izravni crveni karton. Tako je reprezentaciju u završnicci vodio Dinko Đanković. Francuzi su tog igrača više naplatili novim pogocima i otišli do konačnih 23:28.

Sa sedam pogodaka Josip Šarac je bio najučinkovitiji u hrvatskim redovima. Halil Jaganjac je postigao 6, Fran Mileta 4. Briljantni Valentin Kieffer na francuskim vratima predvodio je nove svjetske prvake. Skupio je 15 obrana. Čak deset francuskih igrača bilo je među strijecima. Najviše ih je zabio Benjamin Richert, šest.

Francuska je tako stigla do svog drugog naslova svjetskih juniorskih prvaka. Hrvatska je srebrom došla do prve juniorske medalje. Bronca je pripala Egiptu koji je s 37:27.

Za utjehu uz srebro ostaje nam saznanje da je Ivan Martinović proglašen za najboljeg igrača Svjetskog prvensta. U idealnoj sedmorki je i Fran Mileta kao desno krilo. Najbolji strijelac je Portugalac Diogo Silva sa 76 pogodaka.

Hrvatska je nastupila u sastavu:

1. IVAN PANJAN – MRK SESVETE
2. IVAN EREŠ – RK SPAČVA VINKOVCI
3. FILIP PERIĆ – RK MAKSIMIR PASTELA
4. KARLO GODEC – RK DUBRAVA
5. TOMISLAV ŠPRUK – GRK VARAŽDIN 1930
6. LOVRO MALEC – RK IVANIĆ
7. FRAN MILETA – RK RUDAN LABIN
8. ADRIAN MILIČEVIĆ – RK METALURG
9. DANIJEL PAPIĆ – RK RIBOLA KAŠTELA
10. MARKO RAČIĆ – RK DUBRAVA
11. HALIL JAGANJAC – RK NEXE
12. JOSIP ŠARAC – RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO
13. DOMINIK NOVAK – GRK VARAŽDIN 1930
14. ZVONIMIR SRNA – RKHM DUBROVNIK
15. FILIP VISTOROP – RK PPD ZAGREB
16. JOSIP VEKIĆ – RK PPD ZAGREB
17. IVAN MARTINOVIĆ – TSV HANNOVER-BURGDORF

Stručno vodstvo:
1. Davor Dominiković, izbornik
2. Dinko Đanković, trener
3. Marko Markiš, trener vratara
4. Danijel Brajković, kondicijski trener
5. Željko Kercel, fizioterapeut
6. Zdravko Mirilović, tehniko

OGLAS