U galeriji Gradskoga kulturnog središta u Metkoviću predstavljena monografija Forum Naronitanum koju su napisali akademik Emilio Marin i suradnici u kojoj se detaljno govori o iskapanjima od početka 1907. do 1999. (2004.) godine, nalazima, arhitekturi i urbanizmu antičke Narone.

Iznimno vrijednu publikaciju, koja je prije nekoliko mjeseci predstavljena u Zagrebu, a provodom Dana Grada jučer i u Metkoviću, predstavili su voditelj arheoloških iskapanja u Vidu od 1990. do 1999. prof. Emilio Marin, glavna urednica monografije Miroslava Topić, recezent monografije i bivši ravnatelj zadarskog Arheološkog muzeja dr. sc. Smiljan Gluščević, a o povijesti arheoloških iskapanja antičke Narone govorio je ravnatelj Arheološkog muzeja Narona Tonči Glučina.

Moramo reći da je skandalozna činjenica da na predstavljanju ovoga velebnoga izdanja o arheološkim radnjama na prostoru nekadašnje Narone, koje su rezultirale izgradnjom muzeja in situ i tako zauvijek mjesto Vid, a tako i Metković, stavile na svjetsku kartu znanstvenih i turističkih lokaliteta iznimne vrijednosti, nije bio nitko od prvih ljudi Grada kojima je vjerojatno važniji bio nastup jedne estradne umjetnice na Trgu Franje Tuđmana.

Na predstavljanju nisu bili ni uvaženi gradski vijećnici koji nam u zadnje vrijeme s govornice Gradskoga vijeća dociraju o kulturi, kulturnim događanjima u Gradu i radu Ustanove za kulturu i sport koju je sinoć predstavljala ravnateljica Zrinka Mijoč.

Ne razumjeti trenutak i sadržaj jasan je pokazatelj nerazumijevanja događaja, u ovom slučaju predstavljanje vrhunskog znanstvenog dostignuća, koji vam se zbiva pred vratima!

Kao ilustraciju gore rečenoga, donosimo kratki opis profesionalnog puta vrhunskog znanstvenika međunarodnog ugleda, profesora i bivšeg ambasadora pri Svetoj Stolici, akademika Emilia Marina koji je veliki dio svoga rada posvetio upravo antičkoj Naroni i u čije vrijeme su otkriveni najvažniji nalazi, poput Foruma s 18 kipova carske obitelji i krstionice pored crkve sv. Vida, koji možete pročitati ovdje.