Prosječan blagdanski objed iznosi 6 000 kalorija zato je povratak na posao s ovog produženog vikenda za mnoge pomalo i stresan. No, ima pomoći za neumjerenost u jelu i piću.

Ja bih rekla da za jedan obrok možemo pojesti čak dnevnu količinu hrane. A to je otprilike dvije, dvije i pol tisuće kalorija u jednom obroku, kazala je Diana Gluhak Spajić, mag. nutricionizma.

Posljedice prejedanja nisu nimalo bezazlene, jer osim želuca, najviše pati krvožilni sustav.

Klasični problemi vezani za bolove u trbuhu, bilo da se radi o nekakvom akutnom gastrititsu, upali stjenke želuca ili upali gušterače koja je jedna ozbiljna bolest, napominje Ljupka Hitrova iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Bilo da je riječ o blagdanskom ili uobičajenom obroku – pravu mjeru je lako odrediti i bez vage.

Jedan dlan bi trebao biti veličina obroka crvenog mesa. Bijelog dlan s prstima. Riba cijela. Dvije šake zelenog povrća. I jedna šaka kruha. Ali oni koji su za Uskrs s jelom ipak pretjerali, nutricionistica upozorava, detoksikacija nije spas.

Detoksikacija je medicinski termin rješavanja točno određenog toksina. Tako da smisla od toga nema. I nemojte sad, kad ste u blagdanima u jednom šoku prejedanja, raditi drugi šok za organizam, a to je izgladnjivanje, napominje nutricionistica Gluhak Spajić.

Umjerenost u jelu i tjelovježba jedina je prava formula zdravlja.

Piše: Irena Pirjać