U Ravnateljstvu Civilne zaštite održan je danas sastanak sa svim šefovima županijskih stožera CZ-a o koronavirusu u Hrvatskoj, prenosi Dnevnik.hr.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je nakon sastanka rekao da su načelnici županijskih stožera bili uključeni u praćenje situacije kao i na poduzimanje mjera.

Od danas se aktiviraju stožeri CZ po županijama, uključujući i stožer CZ Grada Zagreba. – To je najbolji način da nema nesporazuma i kad govorimo o konkretnim mjerama, a i o informiranju javnosti, rekao je Božinović.

Dodao je da je svima detaljno objašnjen postupak graničnih policajaca i sanitarnih službi na graničnim prijelazima. – S epidemiološke strane, struka mora voditi glavnu riječ, a oni moraju provoditi savjete epidemiologa, rekao je Božinović.

Vili Beroš, ministar zdravstva, rekao je da je situacija u Hrvatskoj i dalje stabilna. – Još uvijek imamo dva bolesnika, rekao je Beroš, dodajući da su izdali naputak svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj.

– Naglasili smo ulogu zdravstvenog segmenta. Izdali smo naputak svim zdravstvenim ustanovama da su posjeti zabranjeni. Izvjesno je da moramo biti bolje organizirani i smanjiti gužve u čekaonicama. U tom smislu tražimo rješenje i ubrzo ćemo organizirati drugi prostor da odvojimo one kod kojih sumnjamo da su oboljeli od koronavirusa od onih koji imaju gripu ili prehladu, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi tportal.

– Vjerujem da ćemo u tijeku popodneva ili sutra biti riješeno čekanje u Klinici za infektivne bolesti. I prošle godine se čekalo i nekoliko sati kad je bila sezona obične gripe. Stoga tražimo rješenje. Ubrzo ćemo organizirati drugi prostor kako bismo odvojili sve one koji boluju od obične prehlade ili gripe od bolesnika kod kojih postoji sumnja na infekciju koronavirusom, rekao je Beroš.

Još uvijek nije stigao drugi nalaz za djevojku prvooboljelog. Prvi nalaz bio je negativan.