Potpredsjednik Mosta i šef Antikorupcijskog vijeća Sabora Nikola Grmoja dobio je poziv američke vlade u tjednu kada su HDZ i premijer Plenković pokušali ismijati napore koje su on i Most učinili u slučaju Damira Sabljaka, bivšeg hrvatskog veleposlanika u Australiji, objavio je Nacional.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Američka vlada poslala je vrlo indikativnu poruku premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću pozvavši na simpozij o borbi protiv korupcije na kojem će predavanja držati i predstavnici FBI-a potpredsjednika Mosta, šefa Antikorupcijskog vijeća Sabora i saborskog zastupnika Grmoju. Tim pozivom Amerikanci su dali do znanja da Grmoju i Most vide kao važne čimbenike u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, a istovremeno su Andreju Plenkoviću poslali poruku da nikoga iz HDZ-a ne smatraju pogodnim za sudjelovanjem na ovakvom simpoziju.

Navedeni simpozij se održava u Budimpešti do 2. srpnja i u programu je nizu predavanja koja se održavaju pod pokroviteljstvom američke vlade, točnije organizacije ILEA Budapest – International Law Enforcement Academy. Kako je Grmoja objavio na Facebooku, na simpoziju će stručnjaci iz Federal Bureau of Investigation (FBI) i Federal Law Enforcement Training Center (FLETC) držati predavanja vezana uz borbu protiv korupcije, ali i odnose s medijima. Grmoja je u kratkoj izjavi za Nacional samo rekao da su ga u Budimpeštu pozvali organizatori te da je jedini saborski zastupnik iz Hrvatske, a uz njega su u glavnom gradu Mađarske još i predstavnici PNUSKOK-a i Državnog odvjetništva, piše Nacional.

Poziv organizacije koja ima podršku američke vlade i FBI-a je veliko priznanje za napore koje u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj iskazuju Grmoja i njegova stranka Most. Istovremeno, ovaj je poziv i jasna poruka premijeru Plenkoviću i vladajućem HDZ-u koji su na sve moguće načine pokušali ismijati Most i Grmoju kada je on proteklog tjedna proglasio veliku pobjedu u slučaju bivšeg veleposlanika Damira Sabljaka kojeg je Upravni sud vratio na posao nakon što mu je aktualni ministar Gordan Grlić Radman dao otkaz,

Grmojin odlazak u Budimpeštu može se protumačiti i kao otvorena podrška američke vlade za antikorupcijsku politiku koju Most vodi otkako je Plenković u travnju 2017. razriješio dužnosti Mostove ministre u Vladi nakon što su ostali suzdržani prilikom odluke o odgovoru Vlade na zahtjev zastupnika SDP-a koji su tražili smjenu ministra financija Zdravka Marića.

OGLAS