Uoči blagdana Svetog Martina Generalni konzulat Republike Hrvatske u Los Angelesu i Croatian Premium Wine Imports, Inc., internetska trgovina hrvatskih vina u SAD-u, organizirali su virtualnu edukaciju i kušanje vina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sveti Martin je poznat kao zaštitnik vinograda i vinara, a Martinje obilježava veseli tradicionalni narodni običaj simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (krštenje vina). U Hrvatskoj se slavljem dočekuju nova vina, a proslava u SAD je učinjena virtualno upoznavanjem regija i kušanjem vina iz svih vinskih regija Hrvatske, piše Dubrovački vjesnik.

– Diljem SAD-a je povećan je interes za butikna hrvatska vina zbog čega smo proširili inventar na više od 80 vina koja se isporučuju u većinu kontinentalnih američkih država, objasnila je Mirena Bagur, suosnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc.

– Vrijeme Martinja u SAD-u tradicionalno označava vrijeme za predblagdansku pripremu, posebno ove godine kada nudimo vina iz sve četiri hrvatske vinske regije- rekla je Bagur.

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Los Angelesu, Renee Pea otvorila je proslavu pozdravivši govornike i goste, uključujući američku hrvatsku dijasporu koja se pridružila iz cijele zemlje – od zapadne obale, počevši od Kalifornije i države Washington, preko Teksasa, do Istočne obale.

Konzulica Pea predstavila je hrvatsku vinsku povijest koja seže u 6. stoljeće prije Krista na otocima, te naglasila povjerenje koje vidi na američkom tržištu kako se Amerikanci počinju upoznavati s hrvatskim vinskim sortama, posebice nakon posjeta Hrvatskoj.

Daniel Čečavac, zvan Che, diplomirao je na Rochester Institute of Technology, Dubrovnik Campus, sa koncentraciujom za ugostiteljstvo. Svoju strast prema gostoprimstvu i ulozi vina u njemu pretočio je u WSET diplomu na Wein Akademie Institutu, u Rustu, blizu Beča, Austrija, gdje se njegova teza fokusirala na Zinfandel. Uz to, shvaćajući izrazitu kvalitetu hrvatskih vina kao jednu od ključnih ponuda za luksuzni turizam, Daniel je organizator vinskih festivala u Makarskoj, pa je i osnovao Wine Club Croatia, organizaciju usmjerenu na vinske ture i vinsku edukaciju.

Na ovoj proslavi, Daniel je vodio kušaonicu koja je uključila pjenušac iz Bregovite Hrvatske, graševinu iz Slavonije, teran iz Istre i plavac mali iz Dalmacije. U razgovoru su sudjelovali i predstavnici vinarija — Dominik Jagunić, Vinarija Jagunic, Jastrebarsko, Plešivica, Bregovita Hrvatska; Marko Fakin, Vinarija Fakin, Motovun, Istra; i Vedrana Martinović-Trutina, Terra Madre, Apelacija Komarna, Dalmacija.

Podsjetimo, Mirena Bagur, magistrica ekonomije, rođena Metkovka s adresom u Bostonu, prije dvije godine otvorila firmu za uvoz hrvatskih vina u SAD (Croatian Premium Wine Imports, Inc) i od tada aktivno radi na širenju znanja o hrvatskim vinima u Americi.

– Želimo povezati Hrvate u domovini s njihovim obiteljima ili prijateljima u Americi kako bi zajedno mogli ne samo sebi priuštiti okus Hrvatske kroz vrhunska hrvatska vina, nego time mogu direktno pomoći širenju znanja o hrvatskom vinarstvu, reći će Mirena Bagur.

Piše: Stanislav Soldo / Dubrovački vjesnik

OGLAS