Poznata nutricionistica Anita Šupe, koja je svojevremeno uzburkala osviještenu javnost izjavom da je svinjska mast zdrava hrana, održala je večeras predavanje o hrani i zdravlju, odnosno predstavila svoje knjige o prehrani u prepunoj dvorani metkovske Gradske knjižnice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Anita Šupe diplomirala je na geteborškom sveučilištu u Švedskoj, gdje je živjela deset godina, a 2013. vratila se u rodni Šibenik, odakle djeluje kao autorica, predavačica, edukatorica i izdavačica. Za razliku od većine nutricionista, ne propagira službeno prihvaćene stavove i prehrambene smjernice jer smatra da su one znanstveno neosnovane, odnosno rezultat loše provedenih zastarjelih istraživanja, a prije svega komercijalnih interesa.

Šupe je autorica knjige  i bloga Istine i laži o hrani, a u suradnji s Arianom Miljević Bugenvilija napisala je i Prvu hrvatsku LCHF kuharicu (Low Carb High Fat – manje ugljikohidrata, više masnoće). To ne znači da se jedu ogromne količine masti, nego se radi o tome da se ne uklanja prirodna masnoća s namirnica, da se hrana ne priprema na suho, već se slobodno koriste prirodne masti u pripremi hrane, da se ne koriste industrijski light proizvodi, nego se koriste originalne punomasne namirnice, onakve kakve dolaze u prirodi.

Ponajvećom laži, raširenom zbog komercijalnih interesa, ona smatra raširenu tezu da su masnoće u prehrani štetne i da ih je potrebno izbjegavati zbog visokog kolesterola i povezanosti sa srčano-žilnim bolestima. A pravi uzročnik je šećer koji začepljuje žile. Šećer vam je otrov, a još gora je škrob! To je polisaharin, čista glukoza, čak ima više glukoze od šećera. Krumpiri, riža, kruh, tjestenina, kad to probavite, to ide u krv kao glukoza. Prema njoj, treće najgore što konzumiramo, uz šećer i pšenično brašno, su industrijska ulja. Amerikanci su prije pola stoljeća ustvrdili da kolesterol dovodi do začepljenja krvih žila i umjesto toga industrija je ponudila industrijska ulja i margarin, a Šupe preporučuje da to bacimo u smeće i držimo se pravoga maslaca.

Njezina preporuka za detoksikaciju organizma je jednostavan: post. Jedan dan u tjednu ne jedite i pijte samo vodu! O znanju do zdravlja i Šupinom metodi LCHF mršavljenje bez gladi možete više saznati na stranici anitasupe.com

OGLAS