Predsjednički kandidat Miroslav Škoro izjavio je jučer u Dubrovniku kako je prvenstveni zadatak hrvatske policije štititi hrvatski teritorij i građane, ali da bi bilo dobro da se, dok ne bude prekasno, u postupak uključe i druge službe, prije svega Oružane snage.

MUP je istoga dana priopćio da su, sukladno zakonu, zaštita i nadzor državne granice te sprječavanje nezakonitih migracija primarna zadaća policije te da u ovom trenutku ne postoje sigurnosni ni humanitarni razlozi zbog kojih bi MUP cijenio potrebu za takvim angažmanom Oružanih snaga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

“Hrvatska policija se pokazala profesionalnom, spremnom i doraslom obavljati poslove nadzora i zaštite vanjske granice Europske unije”, priopćili su iz MUP-a.

Dodali su i da dobivaju javne pohvale za svoj rad.

“Prateći trendove migracija te analizirajući rizike koji prate problematiku nezakonitih migracija, MUP je ustrojio i opremio jednu od najbrojnijih i najopremljenijih graničnih policija u Europi. Hrvatska granična policija u ovom trenutku broji 6500 policijskih službenika, posebno osposobljenih za poslove nadzora i zaštite državne granice te postupanja prema osjetljivim skupinama i tražiteljima međunarodne zaštite”, ističu u MUP-u.

Pored navedenog, hrvatska policija raspolaže s još dodatnim snagama iz redova interventne i specijalne policije koji također, ovisno o vrsti terena, sudjeluju u obavljanju navedenih zadaća na najnepristupačnijim terenima, a u njenu opremljenost uloženo je oko 270 milijuna eura.

OGLAS