Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je danas 14 ponuda banaka za subvencioniranje stambenih kredita, a efektivne kamatne stope kreću se od 2.09 posto do 3.50 posto, doznaje Hina.

Naime, APN je 10. veljače objavio poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita, one su se zaprimale do jučer zaključno do 16 sati, dok je danas u APN-u održano javno otvaranje ponuda.

Najnižu kamatnu stopu ponudio je HPB

Najnižu efektivnu kamatnu stopu za kunske kredite, od 2.09 posto, ponudila je Hrvatska poštanska banka (HPB). Za eurske kredite ponuđena efektivna kamatna stopa HPB-a pak iznosi 2.15 posto, isto kao i kod Istarske kreditne banke, koja je pak za kunske kredite ponudila kamatu od 2.32 posto.

OTP banka ponudila je efektivnu kamatnu stopu od 2.19 posto za kredite u eurima, a 2.29 za kredite u kunama. BKS banka za eurske kredite je također istaknula kamatnu stopu od 2.19 posto, a od 2.74 posto za kunske kredite.

Nadalje, Erste banka za subvencioniranje stambenih kredita je ponudila kamatnu stopu od 2.35 posto za eure, a 2.99 posto za kune, Raiffeisen banka nudi 2.40 posto za eurske, a 2.70 posto za kunske kredite, Karlovačka banka 2.40 posto za eure, a 2.50 posto za kune, a Kent banka 2.99 posto za eure, a 2.75 posto za kune.

Šest banaka je ponudilo istu efektivnu kamatnu stopu i za kredite u kunama i eurima – Zagrebačka banka od 2.22 posto, Privredna banka Zagreb (PBZ) od 2.27 posto, Podravska banka 2.49 posto, Agram banka 2.58 posto, Samoborska banka 2.95 posto te Croatia banka 3.50 posto, doznala je Hina od Hrvoja Travnikara, direktora Pro grupe, kreditnih specijalista koji pomažu klijentima u odabiru i realizaciji najbolje ponude subvencioniranih kredita, koji je nazočio otvaranju ponuda.

APN najvjerojatnije 29. ožujka počinje zaprimati prijave

Po evaluaciji i obradi ponuda te sklapanju ugovora o poslovnoj suradnji APN-a s kreditnim institucijama, 26. veljače bi trebao biti objavljen popis banaka koje će davati subvencionirane kredite, kada će i službeno biti poznate efektivne kamatne stope za eurske i kunske kredite koje su pojedine banke ponudile.

Nakon toga, 3. ožujka, trebala bi uslijediti objava oglasa o početku subvencioniranja stambenih kredita, kada će građani moći početi podnositi svoje zahtjeve bankama. Kako se doznaje iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, zaprimanje prijava u APN, koje banke predaju u ime svoje klijenata, najvjerojatnije će započeti 29. ožujka.

Oglas će trajati sve do utroška osiguranih sredstava, odnosno do objave oglasa o prestanku, a za ovu godinu za tu mjeru se planira utrošiti 50 milijuna kuna.