Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je izjavio da je potpisao predugovor za distribuciju cjepiva protiv koronavirusa i tako rezervirao oko milijun i pol doza tog novog cjepiva, a danas je Indexu otkrio tko bi prvi trebao biti cijepljen u Hrvatskoj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Beroš nam je dao popis s osnovnim kategorijama stanovništva kojima bi bilo preporučeno cijepljenje protiv bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV.

Tko se treba cijepiti?

  • Osobe životne dobi 50 godina i starije s naglaskom na osobe u dobi od 65 godina i više
  • Štićenici domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
  • Pacijenti s kroničnim oboljenjima posebice oboljenjima srca i pluća uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama.
  • Odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenje imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.)
  • Djeca i adolescenti od 6 mjeseci do 18. godine na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja Reye sindroma uz influencu)
  • Djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici
  • U slučaju da se neka osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz bliske okoline, npr. kućni kontakti,(uključujući djecu) osobe koje joj pružaju njegu.

“Hrvatska nije platila predrezervaciju za cjepivo”

Pitali smo ministra zna li se kad bi cjepivo moglo stići.

“Ja to ne mogu znati, a mislim da nitko drugi ne može znati”, rekao je Beroš za Index.

Na pitanje je li Hrvatska trebala platiti nešto za predrezervaciju za cjepivo, rekao je da nije.

Podsjetimo, jučer je Beroš rekao da novci nisu problem kad se pojavi cjepivo.

“Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore. Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana”, rekao je Beroš i dodao kako postoji još jedna globalna inicijativa za koju još nismo sigurni trebamo li joj se priključiti, a i svi predugovori imaju financijske akontacije.

“Novci nisu problem kada se pojavi novo cjepivo koje je relevantno, a do tada imamo dosta vremena i ispitivanja”, kazao je Beroš.

OGLAS