Nakon što su entitetske vlade proglasile izvanredno stanje i stanje nesreće, očekivanje se da bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici uraditi isto i na nivou BiH, piše Avaz.

Rečeno je ovo nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH kojoj su prisustvovali i predstavnici drugih institucija koje su na prvoj liniji u borbi protiv širenja koronavirusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zatraženo je ograničavanje broja graničnih prijelaza preko kojih će prolaziti ljudi i roba kako bi se održao život i funkcioniranje, a konačnu odluku o tome trebalo bi također donijeti Vijeće ministara BiH.

Podržana je ideja da se na tim graničnim prijelazima uspostavi karantena i da se Oružane snage BiH stave u tu funkciju i one će biti odgovorne samo za to, a ostale stvari će uređivati druge nadležne institucije.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić izjavio je da Ministarstvo čeka odluku o tome na koje će lokacije biti angažirani pripadnici Oružanih snaga BiH i koja materijalna sredstva treba da se stave u funkciju zbog koronavirusa.

Kada je u pitanju dolazak stranih državljana u BiH odluka o tome će se svakodnevno ažurirati u smislu širenja pandemije na druge zemlje iz kojih je dolazak u BiH sada moguć.

OGLAS