Župa Dobranje – Bijeli Vir proslavila je u nedjelju 11. veljače svetkovinu zaštitnice u crkvi Gospe Lurdske u Bijelom Viru.

Slavljene su tri mise, a središnju, kojoj je prethodila procesija kroz mjesto s kipom Blažene Djevice Marije uz pjevanje litanija i marijanskih pjesama prevodio je ravnatelj Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu i profesor na splitskom KBF-u dr. don Edvard Punda. U koncelebraciji bili su župnik i neretvanski dekan don Stipe Jerković i župnik župe Vidonje don Mladen Margeta.

– Slavimo blagdan Gospe Lurdske. Sigurno da taj blagdan nije dao BDM ništa novo u odnosu na ono što je ona imala dok je živjela na ovoj zemlji, dok je pratila svoga sina Isusa Krista, ali ovaj blagdan nam pomaže da se učvrstimo u vjeri, u suradnji s BDM u povijesti spasenja. Ovaj blagdan je prvenstveno vezan uz ono što nazivamo dogma bezgrešnog začeća, rekao je dr. Punda.

– Svima nama želim danas da nam ovaj blagdan pomogne dublje povjerovati da je Bog doista dobar, da ništa nije pogriješio, da nikada ništa krivo ne čini, i ako smo i slabi i bolesni, to može biti prilika da se više pouzdamo u Boga, naglasio je vlč. Punda i dodao: – Tko bi nam bio ravan da nemamo nikakvih ograničenja, iz čega bismo zavapili Bogu da nemamo ograničenja, slabosti, da nemamo patnju. Ove stvari doista Gospodin dopušta da možemo životno zavapiti, da možemo tražiti pomoć od njega, jer doista sami po sebi ne možemo učiniti ništa. Tražimo od Boga najprije duhovno zdravlje po zagovoru BDM – što znači imati vjeru, imati život vječni u sebi, biti miran ako imamo fizičke bolesti, znati da je Bog dobar otac da se brine za nas.

Na kraju misnog slavlja je don Stipe Jerković zahvalio svima koji su pridonijeli ovom slavlju, napose vlč. Pundi i vlč. Margeti te parohu pravoslavne crkve u Metkoviću o. Borisu Čoloviću, načelnici općine Zažablje Maji Vrnogi kao i svim vjernicima i hodočasnicima susjednih župa Neretvanskoga dekanata.

Fotogaleriju o jučerašnjoj proslavi Gospe Lurdske u Bijelom Viru možete pogledati na blogu bijeli vir.hr.

Foto: bijeli vir.hr