U Vrgorcu se očuvala stoljetna tradicija pijenja bikle, ali znate li što je bikla? Za one koji još ne znaju bikla je mješavina mladoga crnog vina i kozjeg mlijeka. Karakteristične je boje, krepkog svojstva i zanimljivog okusa. Tradicionalno se u vrgorskom kraju spravlja nakon berbe grožđa, a još i danas se pije u čast lozi i kozi.

Dani Bikle i 22. Biklijada, jesenska pučka fešta u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i pod pokroviteljstvom Grada Vrgorca nastala na autentičnim običajima i tradiciji vrgorskog podneblja u danima kada se pije bikla, održava se ovoga petka 23. rujna 2022. godine u staroj jezgri Vrgorca na Gradskom korzu. Fešta započinje od 19.30 sati večernjim sajmom domaćih proizvoda i rukotvorina, dok će se za veselu atmosferu pobrinuti izvođači folklornog i zabavnog dijela programa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nastupaju Mandolinski orkestar Vrgorac i KUD-a Metković, KUD Dusina iz Dusine kod Vrgorca, KUD Zadarski Tanac iz Zadra, KUD Bokolje – Dobropoljana Pašman, KUD Kamen Bukovica – Popovići, Kud Linđo Ošlje – Stupa, KUD Podbablje – Vinjani, guslar Vinko Štrbić – Stablina, Ploče, ženska ganga Dream Team Prijatelji iz Hercegovine, te glazba uživo grupa Noa.

Pučka fešta Biklijada uvijek se održava krajem rujna ili početkom listopada kada se berba grožđa već privodi kraju. Nije poznato otkada se u vrgorskom kraju pije bikla, kao što nije točno određena ni etimologija njezina naziva, međutim, Vrgorac je po njoj poseban jer se na ovom području održala do danas, dok je u većini ostalih područja nekadašnje rasprostranjenosti uglavnom iščeznula.

OGLAS