Metkovski Ogranak Matice hrvatske  jučer je u Gradskoj knjižnici organizirao predstavljanje zbirki pjesama Ivana (Ive) Nadila, nenametljiva pjesnika, majstora jakog izričaja u maloj formi, čovjeka koji u običnoj komunikaciji vješto skriva svoj eruptivni poriv duhovnog izražavanja o običnim i neobičnim stvarima, uvijek iskren, suptilan i pažljiv prema motivu kojega dotiče svojim stihovima.

Matica je do sada izdala šest Ivinih zbirki pjesama: Neretva, Modrovidi, Utihe, Topot drugog konjanika, Blagdanske utihe Otpočin koja je izdana ove godine i bila je povod jučerašnjem pjesničkom susretu. Ivina trajna inspiracija su krajolik Neretve i rodne Korčule, slučajni susreti te osobe s kojima je dijelio svakodnevnicu i o kojima je najlakše progovarao upravo u pjesmi.

Ivu kao prijatelja, poznanika i čestog gosta metkovske knjižnice predstavila je Vesna Vidović, a kao majstora riječi u formi pjesme prof. Nikolina Anković. Ivine pjesme su, uz već spomenute Vesnu i Nikolinu, kazivali Florijan Bebić, Ivica Puljan i sam pjesnik.

Prigoda je spomenuti se da je Ivo svoje prve pjesme objavljivao od 1986. u katoličkom časopisu Veritas u kojem je su svjetlo dana ugledali i njegovi amaterski fotografski uradci. Od 2000. godine pjesme su mu objaljivane u časopisima Republika i Hrvatsko slovo.

Ivo će zasigurno ostati upamćen kao majstor kratke forme. Njegova prva zbirka haiku poezije Neretva, u kojoj je objedinjena njegova ljubav prema riječi i fotografiji s motivima Neretve, bila je prepoznata i u domovini haikua, Japanu koji mu je 2006. dodijelio nagradu za stvaralaštvo. Njegov doprinos u kulturnom oblikovanju lokalne sredine prepoznao je i Grad Metković mu je dodijelio nagradu Narona.