Dana 26. lipnja 2019. u suradnji je Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Metkoviću,  Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu te Hrvatskoga slova i Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti u školama na području djelovanja metkovske podružnice Instituta otpočela podjela knjiga učenicima koji su se posebno istaknuli u poznavanju hrvatskoga jezika u prošloj školskoj godini.

Podjela je počela u Gimnaziji Metković, čija je učenica Ivana Salacan već šestu godinu zaredom sudjelovala na Državnome natjecanju iz hrvatskoga jezika. Zbog nje priređivači akcije imaju slatke brige oko naslova koje joj žele pokloniti jer je daruju od prve godine podjele nagrada, 2016. Ivani su ove godine darovani Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena Ankice Čilaš-Šimpraga, Dubravke Ivšić i Domagoja Vidovića (da se upozna s hrvatskim osobnim imenima i njihovim postanjem), Uvod u lingvistiku Dubravka Škiljana (da utvrdi osnovne jezične pojmove), Život i djelo Ide Verona Željka Brguljana (da se upozna sa životom i djelom bokeljske Hrvatice, pjesnikinje i dramaturginje, koja je pisala na francuskome i rumunjskome jeziku) te Nepoćudne komedije Stjepana Šešelja (da dobije nešto i iz Mista).

Čestitke zavrjeđuje njezina mentorica Martina Pačić, prof. ne samo zbog Ivanina i njezina osobnoga uspjeha, nego i zbog održavanja 24-godišnjega neprekinutog sudjelovanja učenika Gimnazije Metković na Državnome natjecanju iz hrvatskoga jezika, što je izniman uspjeh. Ivani želimo upis na željeni fakultet (zbog čega smo se i požurili da je nagradimo prije nego što otputuje u Zagreb) i uspjeh u studiranju.

U listopadu će se ove godine, u sklopu 15. Neretvanskoga književnog, znanstvenog i kulturnog susreta, nagrada dodijeliti Borni Kovaču, sedmašu iz Osnovne škole „Opuzen“, koji se također plasirao na Državno natjecanje iz hrvatskoga jezika. Pritom treba naglasiti kako je njegova mentorica Slavica Jakišić, prof. bila mentoricom Ivane Salacan u osnovnoj školi, što je pokazateljem izvrsnoga rada opuzenskih profesora hrvatskoga jezika. Naknadno će pločanski profesori hrvatskoga jezika odrediti nagrađenika iz Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Pločama.

Još jednom čestitamo učenicima, njihovim roditeljima i mentorima, ostalim profesorima te školama. Na sve smo njih ponosni i skromnim ih darovima nastojimo potaknuti da ustraju jer je to što čine bitno, a po uspjesima (ne samo školskim, nego i karijernim i životnim) čak i očima vidljivo.