Danas je blagdan sv. Roka, hodočasnika, dobrotvora i zaštitnik od kuge i kolere (zaraznih bolesti). Upravo zbog ovoga zadnjeg se posebno štuje u više naselja koja okružuju Neretvansku dolinu.

Tradicionalno se hodočasti u napušteno selo Rujnicu. Danas je ispred crkve koja nosi ime ovog sveca, misno slavlje u 9 sati predvodio župnik Desana i Rogotina, don Ivica Barišić. Don Ivan je predvodio i sv. misu u Podrujnici. Bio je to ujedno njegov oproštaj od vjernika u Neretvi prije odlaska u novu Župu sv. Petra u Muć Gornji.

I Župa sv. Nikole biskupa u Metkoviću sv. Roka slavi kao suzaštitnika. Svečanu misu s procesijom u 9 sati u Borovcima je predvodio župni vikar don Dino Prkut.

Sv. Roko je suzaštitnik i Župe sv. Ilije u Metkoviću. Misu na Predolcu gdje se na Gradskom groblju nalazi zavjetna crkva sv. Roka i sv. Ivana Nepomuka u 19 sati je predslavio fra Darijo Sinković.

Sv Roko se slavi i u Opuzenu. Sveta misa s procesijom je bila u 9 sati na groblju, a predvodio ju je župnik don Ante Antunović.

Ispred kapele sv. Ante i  sv. Roka u Mliništu misu s pukom u 19 sati slavio je župnik don Mladen Margeta.