Ministar unutarnjih poslova RH i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović komentirao je danas situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Božinović je rekao kako se situacija s graničnim prijelazima prati.

Poznato vam je da Stožer razgovara praktički 24 sata dnevno, pratimo sve što se događa u široj i bližoj okolini. Ovisno o situaciji sigurni smo da ćemo donijeti mjere koje će zaštititi zdravlje ljudi, ali i ostaviti gospodarstvo otvorenim. Mi se nismo potpuno otvorili, osim za nekih 10 zemalja EU. I državljani BiH i Srbije moraju imati poseban razlog za putovanje u RH. Nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti dodatnih restrikcija, to ćemo odlučiti. Još uvijek ne mislimo da je situacija takva da bi iziskivala jednu takvu mjeru, pojasnio je Božinović.

Kaže kako je preporuka da se, osim ako ne postoji neka nužna potreba, ne putuje u zemlje gdje je lošija epidemiološka slika.

Mislim da je najvažnije što možemo postići kroz javnu edukaciju, a to je da uvjerimo ljude da ako ne postoji nužan razlog, da se suzdrže od putovanja, ističe, prenosi Index.