Donosimo fragmente iz intervjua sa Božom Petrovom koji je danas objavio Večernji list.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako uopće funkcionira tehnicka vlada u predizbornim uvjetima, kada su HDZ i Most na suprotnim stranama?

Sve do sada vlada je funkcionirala izuzetno dobro. Međutim, HDZ kao stranka ponovno upliće svoje prste na ružan način.

Što očekujete od izbora?

Nadam se da građani uviđaju tko želi promjenu na bolje a tko to koči bilo kakav pokušaj sređivanja sustava. Zbog toga očekujem još bolji rezultat nego na prošlim izborima. Nitko ne može poreći da Most nije donio pozitivnu promjenu na hrvatsku političku scenu i nove standarde koje svi pozdravljaju poput dosljednosti, moralnosti i odgovornosti.

Što nakon izbora, ako budete opet morali birati?

Ja ne znam kome je gore, nama što moramo s takvima, jer ako želite promjene, ne možete biti po strani, ili njima zato sto znaju što ih ceka. I HDZ i SDP. Znaju da kod nas nema nagodbi, pogodbi, kompromisa. A na tome je izgrađen njihov sustav.

Zoran Milanović, sudeći po zadnjim izjavama, gradi most prema Mostu. 

Sada je vidio da će mozda opet ovisiti o Mostu pa je malo fin. što to meni znači? Ništa, ako za vrijeme pregovora kaže da jedni drugima moramo vjerovati, a onda me pokušava prevariti. Prije mjesec dana je rekao ” Most je pročitana priča” da bi sada rekao da nisu svi loši.

Što mislite o Andreju Plenkoviću, može li on transformirati HDZ?

Ne može. Nisam ulazio u analizu njega kao osobe, vidjeli smo se samo jednom, a razgovarali nismo nikada. Ali, sve i da je politički svetac i da ima moć kao Mahatma Gandhi, jedan jedini je. Sustav u HDZ-u i SDP-u nije se promijenio.

Kako komentirate povratak Drage Prgometa u HDZ?

Kao još jedan korak u smjeru velike koalicije. Jako mi je zabavno vidjeti da je čovjek koji je pregovarao s Milanovićem, izdajući svoju stranu na čijoj je listi bio, sada pogodan HDZ-u. Ne znam tko ima veći želudac, oni ili on. On ima 0, nešto podrške i zanimljivo je koja se ekipa okuplja. HDZ ide prema centru, SDP također uzimajući HSS. Idu jedni prema drugima,a i ne odbijaju pomisao o velikoj koaliciji. Ne žele se izjasniti. Obojica. To, pretpostavljam, govori dovoljno.

 Hoće li na listama biti novih ljudi?

Evo u 10. izbornoj jedinici Ante Pranić, novi gradonačelnik Vrgorca. Nadam se da će ići, ion je pravi primjer što mladi ljudi mogu napraviti u svojim lokalnim samoupravama ne žaleći truda ni odricanja. Uspjeli smo animirati ljude, ali imamo situacija da bi oni koji bi mogli puno dati strahuju ako izađu u političku arenu na našoj strani, da će se to negativno odraziti na njihov osobni život. Druga strana ne prašta protivljenje.

Izlazite li u 1. izbornoj jedinici na megdan Milanoviću i Plenkoviću?

Ne mogu to potvrditi iako bih volio. U Mostu mi kažu da svatko od nas treba izaći tamo gdje znamo da ćemo odnijeti najveći broj mandata. To je ono što se broji. Meni ne bi trebalo biti u interesu moj osobni izazov, već mi Most treba biti na prvom mjestu. Složit ću se što god odluče.

OGLAS