Onog trenutka kada se donese odluka o proglašenju kraja epidemije, a to bi se moglo dogoditi jako skoro, građani će biti dužni zamijeniti sve osobne dokumente kojima je istekao rok. Kada se epidemija proglasi zaključenom imate na raspolaganju svega 30 dana za riješiti sve te birokratske probleme.

Koliko god vjerovali da to i nije baš velik problem, mogao bi se izroditi u mega-problem, jer u ovom trenutku čak 33.669 žitelja naše županije ima osobne iskaznice kojima je rok istekao u protekle tri godine, ali se zbog haranja covida i dalje smatraju važećima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

I to nije sve, rekli bi u propagandnom programu, jer će nevažećima preko noći postati i 37.031 putovnica, kao i 7.721 vozačkih dozvola. I sad zamislite koliko je to biometrijskih fotografija, koliko uplatnica, koliko formulara i koliko čekanja na šalterima… I dalje mislite da nije problem?

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj stoga sugeriraju građanima da na vrijeme, kako bi izbjegli gužve već sada podnesu zahtjev za izradu novih dokumenata.

– Osobna iskaznica eOI obvezna je isprava za hrvatske državljane s reguliranim prebivalištem u Republici Hrvatskoj starije od 18 godina i one koje su navršili 16 godina i sklopili brak, dok putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja – poručuju iz PU.

A po Zakonu ukoliko u roku od 15 dana niste podnijeli zahtjev za zamjenom osobne iskaznice kazna je 60 eura, a ukoliko imate 18 godina i niste ishodili taj dokument ostati ćete kraći za 390 do 590 eura…

Za podnošenje zahtjeva za zamjenu istekle osobne iskaznice možete koristiti uslugu rezerviranja reda čekanja putem mobilne aplikacije “eRedomat”, preko koje je moguće rezervirati termine za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole, za preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola kao i reguliranje prebivališta.

– Svakako, zahtjev se može podnijeti i bez narudžbe koristeći program za rezervaciju termina koji je vezan za sustav dodjele listića s brojevima koje se može preuzeti u ulazu u zgradu PU – kazala nam je glasnogovornica Antonela Lolić.

Radno vrijeme Policijske uprave za izradu dokumenata je svaki radni dan od 7.30 do 14.30 sati, dok je uredovno radno vrijeme za preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica i putovnica od 7.30 do 18 sati. Termini se mogu rezervirati također na redomat.mup.hr uključujući i termine u poslijepodnevnim satima svaki radni dan.

OGLAS