Hrvatska scena chilli umaka, odnosno ljutih dodataka prehrani sve je bogatija i raznovrsnija a svoj doprinos tome daje i Mijo Micheta Ćelić, profesor kuharstva u Srednjoj školi Metković i kreativac koji stoji iza linije ljutih umaka nazvane Charamanga hot sauce.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na njegovom obiteljskom imanju na Duvratu obišli smo nasade ljutih paprika sorti Cayenne pepper, Jamaican hot yellow, Habanero, Fed mushroom i najljuće među njima Carolina red ripper te feferona koji se dodaju u ljute umake.

Sve je počelo prije točno tri godine kada je u okviru svoga OPG-a na poljoprivrednom zemljištu iza obiteljske kuhinje zasadio prve nasade različitih vrsta ljute paprike za koje mu znalci kažu da su najbolje u Hrvatskoj. Međutim, povod je bio pokušaj standardiziranja umaka za neretvanski brudet koji nije uspio i još uvijek mu ostaje izazov. Bilo je to prije pet-šest godina u Hotelu Saudade Gradac i iz toga vremena potječe naziv za Mijine ljute umake, Charamanga, koji po sebi nema nikakvo značenje.

Jedan dan je došao kuhar Barba i rekao ‘Dajte mi one Mijine čaramange!’, na pitanje što ti je to, on je samo odgovorio ‘Ma to je ono ljuto što Mijo mućka’, prisjeća se početaka.

Veliki utjecaj na Mijinu kreativnost ima i šestogodišnje kulinarsko iskustvo na kruzerima: Vidio sam svijeta, upoznao se s različitim kuhinjama a kada su začini u pitanju nekako mi je najbliža tajlandska. Ipak, svakom svom umaku želim dati nešto domaće, vodim se za okusima koji su poznati nepcima naših ljudi, ali u jednom novom formatu, objašnjava nam.

Moj anđeo, desna ruka i velika podrška je Marija Cindrić koja je zaslužna za vizualni identitet i brendiranje proizvoda te za marketing putem mreža. Na samom početku mi je svijet ljutih umaka na našem prostoru otvorila ‘Juta spiza’ iz Splita, a danas usko surađujem s ‘Slavonskom zlom’, kaže Mijo te nabraja lokale u kojima se poslužuju njegovi ljuti umaci: Mama Mia i Industry Pab u Metkoviću, Beach House u Blacama, Oliva, Piazza Bistro&Cafe i Žminac u Pločama, Morenia u Bristu, Papar Grill u Makarskoj, Štikovica, Saint Blaise u  Dubrovniku, Demežana u Cavtatu, Kai u Zagrebu.

Zanimljivo je da su Charamanga hot saucevi stigli i do dalekih destinacija u Japanu i Filipinima zahvaljujuću kuharima s kojima je Mijo surađivao.

Svaki od Charamanga umaka nosi ime po nekome kuharu s kojim je Mijo radio, dosada ih je na tržište izbacio osam vrsta, a u pripremi su još dva (Divlji i John) i dva suha začina. Krenimo redom:

  • Bajto – habanero ljuta papričica/tekući dim/sjeme od komorača/mrkva/domaći vinski ocat/šećer; trave: vrijesak, matičnjak, kadulja, menta, ružmarin, bosiljak
  • Barba – ljuta kajenska paprika/med/rajčica; trave: bosiljak i origano. Preporučuje se uz sve vrste pizza, bolognese tjestetninu i ostala talijanska jela
  • Dotur – habanero ljuta papričica/smokva/višnja/domaći vinski ocat; trave: vrijesak, matičnjak, kadulja, menta ružmarin. Univerzalan začin koji je se najviše udomaćio kod jela s roštilja
  • Gigec – Jamaican ljuta žuta paprika/mandarina/cimet/zvjezdasti anis. Autohtoni reprezent neretvanske gastronomije
  • Ku-ma – Habanero/kajenska paprika/mushroom paprika/pečena rog paprika/šljiva/menta. Najljući Charamanga umak
  • Lipa Kate (aceto balsamico) – ocat/smokva/šećer/višnja. Preporučuje se kao dodatak salatama i varivima, posvećen
  • Micheta – habanero chilli papričica/sol/med/domaći vinski ocat; trave: ružmarin, kadulja, vrijesak, matičnjak, menta, timijan, bosiljak. Prvi Charamanga umak i jedini koji nije fermentiran
  • Pa-jo – kumkvakt/vinski/ocat/sljez/menta/šećer/sol. Fermentacijom kumkvata postignuta je posebna kiselo ljuta nota. Preporučuje se sljubljivanje sa plavom ribom. Idealno za mariniranu ribu i carpaccio srdele
  • Suhi začin Giovanni – za dodatak jelima i kuhanje. Sadrži brdovite trave poput kadulje, vrijeska i timijana, kao i trave iz domaćeg uzgoja poput matičnjaka, mente, ružmarina i kajina
  • Suhi začin Rodijak –  za dodavanje u jela i kuhanje. Mješavina paprike i soli, odličan dodatak jelima kao što su brudet.

Za svaki od njih Mijo je predložio po jedan recept koje možete pronaći na opg-charamanga.hr, a novosti iz Čamanga-kuhinje možete pratit i na Facebooku te Instagramu.

OGLAS