Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić prošlog je tjedna odgovorio na zastupničko pitanje Nikole Grmoje vezano uz informacije da u mulju kojega prikuplja mostarski pročistač postoje najmanje četiri opasna otrova koja ugrožavaju zdravlje stanovnika koji žive nizvodno od Mostara.

U odgovoru ministra Čorić ističe da prema svim obrađenim podacima (fizikalno-kemijski parametri, režim kisika, hranjive tvari, ioni i organski spojevi), prikupljenim u razdoblju siječanj-lipanj 2019. sa mjerne postaje Neretva-Metković, sve vrijednosti analiza su unutra propisanih graničnih vrijednosti.

Analiza rezultata uzoraka prikupljenih 6. lipnja 2019. za sve skupine polikloriranih bifenila (PCB), uključivo i pentaklorobifenile, pokazala je rezultate unutra propisanih graničnih vrijednosti, stoji u odgovoru ministra Ćorića.

U okviru međudržavnog sporazuma ministarstvo je poslalo zahtjev Agenciji za vodno područje Jadranskog sliva u Mostaru u kojem je zatražena dostava svih raspoloživih podataka o parametrima kakvoće vode rijeke Neretve nizvodno od Mostara do ulaza u RH, za razdoblje 2018. i 2019., kao i raspoložive informacije o radu pročistača otpadnih voda u Mostaru i zbrinjavanju mulja.

Podsjećamo, saborski zastupnik Nikola Grmoja uputio je 4. lipnja 2091. ministru Tomislavu Ćoriću zastupničko pitanje vezano uz informacije da u mulju kojega prikuplja mostarski pročistač postoje najmanje četiri opasna otrova koja ugrožavaju zdravlje stanovnika koji žive nizvodno od Mostara. Ovaj podatak je iznio Marin Bago (Naše društvo), uz napomenu da su o tome obaviještene nadležne institucije, ali da ove podatke skrivaju.