Nakon zadnje sjednice Gradskoga vijeća na kojem se vijećnik Mosta dr. med. Nikica Hajvaz osvrnuo na probleme u Domu zdravlja Metković, jučer se medijima i javnosti obratio ravnatelj Doma zdravlja Vjekoslava Čuvalo, a potom je na isti način odgovorio dr. Hajvaz. Oba obraćanja javnosti prenosimo u cijelosti:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

ČUVALO: Zdravstvo, pa tek onda politika, doktore Hajvaz!

Prije svega, ovim osvrtom zamolio bih da se Dom zdravlja Metković izostavi iz daljnjih političkihprepiranja jer smatram da u zdravstvu imamo puno važnijih stvari o kojima trebamo brinuti. Ovoće biti moj jedini istup na ovu temu i ne želim se navući na neka daljnja prepucavanja po medijima zbog toga.

Jučerašnji istup gradskoga vijećnika dr. Nikice Hajvaza na Sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića, kojeg sam nakon radnoga vremena pogledao putem videozapisa na Facebook stranici lokalnoga portala, a u kojem izražava zabrinutost za stanje u Domu zdravlja Metković, nažalost, ne mogu ignorirati.

Za početak želim iskreno istaknuti kako sam cijenio dr. Hajvaza i izuzetno mi je žao što moram ovako reagirati. Podsjećam da je prilikom izbora ravnatelja Doma zdravlja Metković u prosincu 2021., dr. Hajvaz pretendirao na mjesto ravnatelja kao i ja, ali nije izabran za ravnatelja. Kao osoba koja je pretendirala na mjesto ravnatelja i zaposlenik s dugogodišnjim stažom u istoj ustanovi, dr. Hajvaz bi trebao znati da Upravno vijeće Doma zdravlja Metković bira njezin osnivač, odnosno Dubrovačko-neretvanska županija, a ne Grad Metković. Podcjenjivanje i omaložavanje članova Upravnoga vijeća i mene te stvaranje krive slike o našoj ustanovi su razlog moga osvrta.

Na izjave dr. Hajvaza poput onih da se ‘igram’, da sam ‘slobodni strijelac’, da radim po ‘vlastitom nahođenju’, odgovaram kako je meni Dom zdravlja sve samo ne igra, a strijelac sam samo ponekad u nogometu (i tu igram za ekipu). Dr. Hajvaz je na jučerašnjoj sjednici GV Grada Metkovića izjavio kako Dom zdravlja Metković nije prostorno spreman za dolazak novoga CT uređaja, optuživši nas da ‘ne radimo ništa po tom pitanju’. Umjesto da se radujemo dolasku CT uređaja u naš Dom zdravlja, kojim će se značajno unaprijediti zdravstvena skrb stanovništva, moram javno pisati o ovim stvarima.

Da je dr. Hajvaz imao imalo volje biti uključen u priču oko nabave CT uređaja znao bi:

  • da namjeravamo nabaviti CT
  • da je odluka Ministarstva zdravstva o odabiru dobavljača za nabavu CT-a donesena 30.10.2023. uz rok mirovanja do 14.11.2023., od kojeg počinje rok do 90 dana za sklapanje ugovora o nabavi između Ministarstva i izabranog dobavljača te nakon toga rok do 90 dana za isporuku i puštanje u rad CT uređaja (odnosno, moguće je da prođe ukupno do šest mjeseci od 14.11.2023.)
  • da su u Dom zdravlja već dva puta dolazili inženjeri (travanj i početak listopada) koji su radili prijedloge smještaja CT uređaja (u oba navrata je dr. Hajvaz bio prisutan!)
  • da je građevinar s iskustvom u izvođenju radova na sličnim projektima bio u Domu zdravlja Metković dana 3.11.2023. Dr. Hajvazu je prilikom njegovog dolaska bilo važnije da izađe na pauzu na piće, nego da iznese svoje ideje za raspored CT uređaja
  • znao bi da je projektant bio u Domu zdravlja Metković dana 7.11.2023. i da je dogovoren njegov ponovni dolazak dana 17.11.2023., kako bi točno definirali budući izgled Odjela radiologije (odgovor na jučerašnju tezu dr. Hajvaza: ‘ništa se ne radi mjesecima po tom pitanju’)
  • znao bi i da je spomenuti Dom zdravlja Korčula, koji također predmetnom nabavom dobiva CT uređaj, uredio prostor za CT uređaj prije više godina jer su isti pokušali nabaviti i prije.

Otkako sam od prosinca 2021. ravnatelj našeg Doma zdravlja, dr. Hajvaz za Odjel radiologije meni nije do dostave dopisa 25.9.2023. (papir kojim se maše na sjednici) predložio niti jedno poboljšanje za njegov odjel, niti nabavu nove opreme za isti. I na taj dopis ga je potakla druga osoba. Ideja o nabavi CT uređaja nije došla od njega, kao ni ideja o nabavi novog digitalnog mamografa (na moju molbu dostavio je željene specifikacije), te druge opreme za odjel radiologije koje pokušavamo pribaviti kroz prijavljeni EU projekt u vrijednosti preko 400.000,00 eura. Izgleda da je politika puno važnija od brige o Odjelu u kojem je voditelj tima.

Zanimljivo je da u tom dopisu tražio i da se na RTG uređaju nadogradi softver i zamjene filteri koji su duže vrijeme (dvoznamenkast broj mjeseci) bili nezadovoljavajući, a da isto nije prije primijetio. Očigledno su važnije druge stvari.

Ako se žele preko produženih ruku postavljati pitanja u Saboru vezano za naš Dom zdravlja, nemam problema s tim, jer za njih postoje odgovori. Dok s druge strane strane stoji iskazana neupućenost.

Dio istupa dr. Hajvaza vezan za tužbu djelatnika Doma zdravlja Metković ne želim komentirati do završetka sudskog postupka. Po završetku sudskog postupka iznijeti ću svoje mišljenje i činjenice. Ponavljam da sam legalist i da ću poštovati presudu suda bez obzira na ishod. Dr. Hajvaz bi trebao znati da se na odluku suda može žaliti, ali to ne namjeravam u slučaju negativnog ishoda za Dom zdravlja Metković.

Vezano za predmetnih 6% iz tužbe, želim istaknuti kako je jednom prilikom dr. Hajvaz izjavio, parafraziram, da nama u Domu zdravlja Metković ništa ne znači još 100.000 EUR gubitka, što dovoljno govori o rukovodnim sposobnostima osobe koja pretendira na mjesto ravnatelja Doma zdravlja i na mjesto gradonačelnika našeg Grada. Doktore, molim vas radite posao za koji ste plaćeni i vjerujem da će puno toga biti bolje.

P.S. I da ne zaboravim…. Dr. Hajvaz je na Sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića bio za vrijeme njegovoga radnog vremena, a nadređenu osobu nije pitao može li biti odsutan zbog odlaska na istu.

Dr. HAJVAZ: “Gospodine Čuvalo, u Metkoviću je zdravstvo politika”

Dragi sugrađani, ja kao gradski vijećnik uz svoje kolege sa liste dužan sam upozoravati,
kritizirati i tražiti odgovore od Gradonačelnika i ostalih službi grada Metkovića, na problematiku koja zanima građane i na koju nas oni upozore.

Postavljajući pitanje i upoznajući vijećnike sa tužbom 97 djelatnika DZ za neisplaćene dodatke na plaču 6%, te druge tužbe djelatnika na neisplaćene dodatke od 4%, dobio sa odgovor od gradonačelnika Milana, uz nazočnost i predsjednika UV DZ gosp. Bebića, da će razgovarati sa ravnateljem da se ide nagodbu sa djelatnicima.

Upozorio sam ih i na sporost u pripremi prostora DZ za montažu CT aparata, čiji je natječaj završen.

Danas se u medijima javio ravnatelj DZ Metković, gosp. V. Čuvalo sa svojom infantilnom kritikom mene i moga rada, a koja najviše govori o njemu samome. ” Žaba vidjela da se konji kuju pa i ona digla noge”. One mene proziva zbog mojih pitanja na GV ,a preko nazočnih Gradonačelnika i predsjednika UV. Eto koliko ih poštuje.

Toliko se zaigrao i uživio u svoju ulogu ravnatelja da samostalno ignorira odluke UV i Skupštine županije o dozvoli za isplatu zaostataka, te je gurnuo djelatnike kao i dva člana UV, da tuže svoj DZ. Ti isti djelatnici njemu zarađuju plaću, a on ne želi njima isplatiti zarađeno i zakonom zajamčeno.!!Koji moralni i ljudski ponor.

Izgleda da će on početi davati i dozvole vijećnicima gradskog vijeća za nazočnost sjednicama. Sastav GV će ovisiti o raspoloženju gosp. Čuvala, ali Još se ne zna šta će biti kada se opet bude naslikavao po Španjolskoj kao priljepak zdravstvenim djelatnicima. Dok je on tamo kolege i ja mu zarađujemo plaću, jer njegova plaća nije ugovorena sa
HZZO-om.

Meni je ispod časti i digniteta moje struke, te svih vrijednih zdravstvenih djelatnika DZ, uopće polemizirati sa ovakvom osobom, od koje imam više staža u zdravstvu nego on godina života, ali kao gradski vijećnik imam obvezu i dužnost upoznati sugrađane o aktualnim problemima zdravstva u Gradu.

Zdravstvo u Metkoviću je politika. Da sam u pravu govori i činjenica da je on, po struci bankar, bez ikakvih kompetencija za zdravstvo, nakon neuspjelo izleta na direktorsko mjesto NK Neretve, postavljen za ravnatelja DZ od politike grada Metkovića na čelu sa gosp. Milanom. On je još jedan njihov umišljeni, profesionalni uhljeb, bez pedigrea.

Ostali domovi zdravlja u županiji na čelu ustanova imaju zdravstvene djelatnike, samo Metković ne. Čista politika, ali politika koja negativno utječe na standard i kvalitetu zdravlje Vas i Vaših najmilijih. Upravljanje zdravstvom u našem gradu je stavljeno u ruke osobi bez
zdravstvene stručnosti, visokog mišljenja o svojim sposobnostima, bez imalo upravljačkog i menadžerskog znanja. Nestručnim i nezdravstvenim osobama se prepustilo upravljane sadašnjim i budućim zdravljem naše djece, roditelja ,baka i djedova…. Ovaj grad nema nikakvu strategiju razvoja zdravstva, planove razvoja, planove školovanja kadrova, planove politike zapošljavanja mladih, njihov ostanak u gradu, proširenja djelatnosti…

Dragi sugrađani; Tko Vam je liječnik? Jeste li zadovoljni zdravstvenom brigom i zdravstvenom uslugom u DZ? Znam da niste, samo neki to ne smiju javno reći..

Prepustili su zgradu bivšeg Suda bolnici Dubrovnik, a sada ista ide ruke države, dok DZ mora ugurati CT aparat u postojeći prostor RTG. i UZV kabineta. Zašto nije ostala vlasništvu DZ_ 30.03.2023 .se znalo da CT dolazi u DZ, a tek jučer došao neki ing. da predloži idejno rješenje. Šta je to 8 mjeseci nerada!

Gosp. Čuvalo je dao novi UZV aparat Dnevnoj bolnici, bez naknade i bez pitanja nas koji s tim radimo, te sada mi moramo moliti Bolnicu Dubrovnik da radimo jednom tjedno na svom UZV aparatu, kako pacijenti ne bi više čekali na UZV preglede. Javno tražim da nam se vrati naš UZV aparat!!

Već nekoliko mjeseci ga upozoravam da treba povećati limit pregleda RTG i UZV kabineta kako pacijenti ne bi čekali na preglede, ali ništa. Već nekoliko mjeseci tražim da se ugovore nove usluge (dopleri krvnih žila, karotida, i slične pretrage) da se mogu fakturirati i naplatiti, ali ništa pacijenti i dalje čekaju, a DZ gubi novac. Samo pregledi Doplera su za 6-8 mj. mogli zaraditi iznos za zaostatke plaća!!

Prije dva dana naručio sam gel za UZV od službe za nabavu. Danas dobivam odgovor da će gel biti naručen tek u utorak, jer se samo utorkom naručuje… Dragi sugrađani, da znate, da ako nestane lijekova u DZ, čekajte utorak! Da li će UZV raditi slijedećih dana, ne znam.
Neću spominjati stanje voznog parka tj sanitetskih vozila, pokvarenog agregata, rampe, obustave radova na solarima već prvi dan od strane nadzora itd..itd..

Sposoban ravnatelj uz podršku politike po vertikali može za Metković puno napraviti, ali on opet u ništa. Zašto se iz Metkovića ide na sistematske preglede u Split, Dubrovnik ili Vrgorac? Zašto se heliodron pravi u Opuzenu, a ne u Metkoviću? Izgleda da im vertikala prema Zagrebu nema glavu ili nisu sposobni uspostaviti kontakt sa ministarstvom HZZO-om, prijateljima našega grada i sugrađanima u Zagrebu koji mogu pomoći. Naši sugrađani, saborski zastupnici Mosta, Petrov i Grmoja su se već angažirali da riješe dio ovih problema, jer vole svoj grad, rade za njega ,a ne paradiraju i ne naslikaju se u svakoj banalnoj prigodi.

Dragi, sugrađani stojimo Vam na raspolaganju za sva Vaša pitanja (koja se bojite javno izreći) i pomoć koju Vam ja i moje kolege vijećnici možemo pružiti.

 

OGLAS