Predvodeći euharistijsko slavlje, u nedjelju 27. listopada, u crkvi sv. Nikole u Metkoviću, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić zaredio je za đakone osam bogoslova – četvoricu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Ivana Odrljina (župa Presvetog Srca Isusova – Košute), Mirka Šakića (župa Gospe u Siti – Strožanac), Nikolu Šakića (župa Gospe od Pojišana – Split) i Slavka Volarevića (župa sv. Nikole – Metković) te četvoricu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Slavena Čeku (župa Svih Svetih – Livno), fra Filipa Čogelju (župa sv. Ivana Krstitelja – Kaštel Stari), fra Ivu Rastočića (župa sv. Ilije proroka – Metković) i fra Željka Štrbca (župa BDM Žalosne – Zagreb).

U koncelebraciji su bili brojni svećenici predvođeni provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom, generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslavom Vidovićem, dekanom Neretvanskog dekanata i župnikom župe sv. Nikole don Davorom Bilandžićem, magistrom bogoslova u Franjevačkom klerikatu fra Ivicom Jurićem, te rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jurom Bjelišem i domagistrom franjevačkih bogoslova fra Domagojem Volarevićem koji su zajamčili da su kandidati prema sudu Crkve prikladni za đakonsku službu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nadbiskup Barišić je na samom početku pozdravio braću svećenike, odgojitelje i profesore, župnike rodnih župa ređenika i župa gdje su vršili đakonski praktikum, bogoslove, sjemeništarce i časne sestre, a posebno roditelje, obitelj i prijatelje ređenika, kao i sav vjernički puk.

Osvrćući se u homiliji na evanđeoski tekst (Lk 18, 9-14), mons. Barišić je rekao kako vjeruje da slika carinika opisuje današnje ređenike. „Evanđelje nam donosi sliku farizeja i carinika. Farizej je, iako toga nije svjestan, jako daleko od Gospodina. Sebe smatra pravednim, dobrim i savršenim, a njegova molitva je zapravo odraz sebeljublja. On se moli samom sebi. Iz takve molitve, koja je usmjerena samo na njegova vlastita postigunuća, dolazi do ogovaranja i ponižavanja drugih. S druge strane, carinik je svjestan svoje grešnosti te zbog toga ne ogovara druge i ispovijeda se. Na taj način on postaje blizak Gospodinu. Vjerujem da je danas, na dan vašega ređenja, stav carinika blizak vašoj duhovnosti. Svjesni ste da niste dostojni, ali ste otvoreni Gospodinu i želite se susresti s Njim, a On vam uzvraća svojim pogledom i želi vas učini znakom svoje prisutnosti u ovom svijetu“, istaknuo je Nadbiskup dodavši kako bogoslovi po današnjem ređenju postaju povezani s oltarom. „Oltar je mjesto Božjeg sebedarja, mjesto prvog i najvećeg đakona – Gospodina našega Isusa Krista“, nastavio je mons. Barišić.

Pojasnio je kako se u svom đakonskom životu ređenici trebaju povezati s Isusom Kristom, jer samo kroz tu povezanost se može ostvariti ono što im Bog kroz sakramentalnu milost svetog reda želi darovati. „Gospodin Isus je đakon koji nije došao kako bi mu se služilo, nego je u svojoj ljubavi došao služiti svim odbačenima i napuštenima, svima onima koji su gladni Njegove ljubavi. Kako biste mogli razumijeti čovjeka, morate biti povezani s tom Njegovom ljubavlju koja uključuje i jedina razumije sve dimenzije ljudskog življenja. Danas, dok naša Nadbiskupija i Provincija postaju bogatije za osam novih đakona, želim da u sebi budite svijest o potrebi Njegove ljubavi u vašem životu, jer ćete vi biti njezin znak u svim župama vašeg djelovanja“, ustvrdio je Nadbiskup.

OGLAS