Koliko je važan dostupan i priuštiv vrtić za cjelokupnu kvalitetu života obitelji, ali i prosperitet zajednice jasno je svakomu roditelju i svakoj odgovornoj lokalnoj samoupravi. Pored osiguranog radnog mjesta, pristupačan vrtić je jedna od najvažnijih usluga koje obiteljima trebaju u usklađivanju obiteljskog i poslovnog
života i planiranju budućnosti svake obitelji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Trenutno cijena vrtića za roditelje ovisi o mogućnostima lokalnih proračuna te svaka jedinica posebno donosi odluku o tome kolikim će iznosom sufinancirati punu cijenu vrtića ( koja se kreće od 1400 do 3300 kuna ) i koliko će participirati roditelji.
Vrtić je u četiri lokalne jedinice Hrvatske već sada potpuno besplatan za roditelje.
U ostatku Hrvatske jaslički program roditelje košta: U Pakracu 344 kune, u Zagrebu od 150 do 600 kuna, u Kninu, Grubišnom Polju, Lipiku i Orahovici 500 kuna, Osijeku i Bujama 640 kuna, u Metkoviću 700 kuna.

Nadovezujući se na nacionalni program HDZ-a, poglavito na izlaganje državnog tajnika za demografiju dr. Marina Strmote, koji je najavio početkom ovog mjeseca da će se i država aktivno uključiti u pomoć lokalnim sredinama u svezi vrtića, kada postanem gradonačelnik Metkovića, osigurati ću:

– u prvom koraku smanjenje participacije roditelja u cijeni vrtića
– u idućem koraku pokušati ću osigurati uvijete za besplatan vrtić za svu djecu, a što vjerujem da ću ostvariti do kraja mog prvog mandata,
– osiguranje didaktičkih pomagala koja su neophodna za redovno funkcioniranje vrtića,

Način na koji ću to ostvariti:
– prvenstveno mjerama za revitalizaciju gospodarstva na području Metkovića, koje bi trebale dovesti do povećanja broja zaposlenih i rast plaća,
– aktivno uključenje u nacionalni program demografske obnove, a koji se tiče upravo vrtića,
– koliko god je moguće iskoristiti ćemo programe Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva i Agencije za energetsku učinkovitost te zgradu vrtića prijaviti na programe obnove, kao i iskoristiti program ugradnje alternativnih izvora energije, kao što su fotonaponski paneli i dizalice topline, a čime ćemo smanjiti na najmanju moguću mjeru troškove energenata.
– imamo dovoljan broj marljivih stručnih radnika u našem dječjem vrtiću, te ćemo svi zajedno uz primjenu Državnog pedagoškog standarda predškolskog obrazovanja i naobrazbe trajno podizati kvalitetu boravka i rada sa djecom.
Ja nudim konkretna rješenja građanima Metkovića, za njihovo dobro i za napredak ovog grada, a ne obećanja.

DALIBOR MILAN (HDZ)

OGLAS