Program izgradnje POS stanova u Metkoviću iniciran od strane Most-a trenutno je zalutao u slijepu ulicu. Dana 1. i  2. ožujka 2017.g. predstavnici APN su pozvali osobe sa liste prvenstva koju je utvrdio Grad Metković ( 82 kandidata ).
Prema dostupnim informacijama tek svaka peta osoba sa liste prvenstva odlučila se za predugovor, a što čini svega 30 % od ukupne količine stanova koji se grade. Predugovor u konačnici ne znači i sigurno zaključenje ugovora.
Startnu cijenu od 1.046.- € / m2 površine stana, Most je odlukom Gradskog vijeća Grada Metkovića o financiranju komunalnog doprinosa za zgradu POS-a u protuvrijednosti od 51,64 € / m2 površine stana smanjio na 994,36 € / m2.
Na žalost odluku su donijeli, a da sredstva nisu ni osigurali u Proračunu Grada Metkovića za 2017.g., ( radi se o iznosu od cca. 1.500.000 kn ), zbog vlastitog debakla, a ne zbog dobrobiti građana, jer je zavladala panika zbog nedostatka zainteresiranih kupaca za predugovore.
Bez obzira na pokušaj sadašnjih lokalnih vlasti da pokušaju kontrolirati štetu iz POS programa u Metkoviću, većini kupaca su ti stanovi i dalje nedostižni zbog visoke cijene i vlastitog učešća u protuvrijednosti 15 % od vrijednosti stana (cca. 8-10.000 €).

Ja, kao budući Gradonačelnik Grada Metkovića, zatražiti ću od APN-a da se program POS-a u Metkoviću revidira, te da se postupi sukladno Zakonu o POS-u i Pravilnika o najmu nekretnina iz programa društveno poticajne stanogradnje. ( NN 57/2015 )
• Umjesto kupnje stanovi moraju se ponuditi građanima Metkovića i u najam, koji su za to zainteresirani, a pogotovo onima koji trenutno ne ispunjaju uvjete da su kreditno sposobni za kupnju stana, a u perspektivi ga žele i hoće kupiti,
• Visina najma ne bi smjela biti veća od 20,00 kn mjesečno po m2 površine stana ( za stan od 60 m2 iznos najamnine bi se kretao do 1.200,00 Kn ), sa mogućnošću da građanin može otkupiti taj stan kada bude u mogućnosti i ako bude htio, a plaćena najamnina do tada bi im se uračunala tj. za taj iznos bi se smanjila cijena stana.

Na ovaj način mladi ljudi ne bi bili u okovima 30 godišnje kreditne obveze, a čime bi na početku svog životnog puta već bili ograničeni u svim daljnjim odlukama, kako profesionalnim tako i obiteljskim. Ponudilo bi im se rješenje stambenog pitanja uz manje stresa, manje ograničenja i više alternativa.
Ja nudim konkretna rješenja građanima Metkovića, za njihovo dobro i za napredak ovog grada, a ne obećanja.

DALIBOR MILAN