Unatoč pandemiji COVID-19, Hrvatska olimpijska akademija (HOA) je u suradnji s Hrvatskim biciklističkim savezom (HBS) provela stručno osposobljavanje za trenere i trenerice biciklizma. Program u trajanju od 308 sati uspješno je završilo 20 prijavljenih kandidata, a među istima bio je i predsjednik Biciklističkog kluba Metković Dalibor Talajić koji je tako postao prvi osposobljeni trener biciklizama s područja Doline Neretve ali i cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

BK Metković uz promociju rekreativnog biciklizma njeguje i onaj natjecateljski, tako da će licencirani trener samo podići razinu ozbiljnosti kluba.

Za mene je ovo kruna moga rada u promociji biciklizma kao sporta i komadić slagalice koji je nedostajao u organizaciji našeg Kluba. Iako se u radu Kluba neće ništa promijeniti što se tiče natjecateljsko djela, ipak sama činjenica da imate licenciranog trenera i osobu kojoj se možete obratiti sa stručnim pitanjem je velika stvar i dokaz ozbiljnosti u radu. Želimo biciklizam približiti što većem broju ljudi i svrstati ga uz bok ostalim sportovima u gradu Metkoviću i šire, a da bi to mogli stručni kadar je neophodan, kazao je Dalibor Talajić.

Rad s djecom je bio i ostat će glavni prioritet u radu Biciklističkog kluba Metković. Vježba na svježem zraku jako je važna za zdrav razvoj djece i zdrav razvoj adolescenata. Dugo sjedenje u školi, povećana zabava ispred računala i telefona uzrok su manje fizičke aktivnosti mlađe generacije. Stoga je idealno pružiti našoj djeci i mladima sport koji ih povezuje s tjelesnom aktivnošću, igrom i zabavom. Biciklizam je idealan za to. Djeca provode vrijeme u prirodi i na taj način uče kako se kretati samostalno kroz područje. Djeca kroz treninge i utrke uče raditi, cijene fizički i mentalni rad i počinju shvaćati njihovu povezanost. Također, djeca uče pobjeđivati,  gubiti i boriti se za ono što smatraju da zaslužuju, a i sam sport ima veliki utjecaj na formiranje osobnosti.

Naravno da nećemo zaboraviti ni onaj rekreativni dio druženja i prijateljstvo, kažu u Klubu.