Danas se obilježava Dan Europske unije! Povod je događaj koji se zbio 9. svibnja 1950., samo pet godina nakon završetka 2. svjetskog rata. Toga je dana francuski ministar vanjskih poslova Robert Schumann predložio Njemačkoj suradnju u području crne metalurgije. Ovaj prijedlog smatra se početkom stvaranja Europske unije (Schummanova Deklaracija).

Zanimljivo je da su tadašnji očevi europskog ujedinjenja redom bili praktični katolici i svjedoci užasnih ratnih zbivanja, Nijemac Konrad Adenauer, Talijan Alcide De Gasperi, Francuzi Jean Monnet i Robert Schumann, i da su bili veliki zagovornici ideje europskog jedinstva koje treba spriječiti buduće ratove među europskim narodima.

Gimnazija Metković – Škola ambasador EP-a

 

U našem gradu je ovaj dan obilježila Gimnazija Metković kao Škola ambasador Europskog parlamenta nastavom o europskim temama, kvizovima i gostovanjima. Sudjelovali su jučer na Panel diskusiji na temu Aspekti mobilnosti i kvalitete života u EU u Europskom domu Vukovar, zajedno s kolegama iz vukovarske Gimnazije i naše europolitičare.

I SDP obilježio Dan Europe i pobjede nad fašizmom

Obilježavanju Dana Europe i Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom pridružili su se i predstavnici Gradske organizacije SDP-a. Oni su jutros u Gradskom parku položili vijence i zapalili svijeće na spomenik poginulima u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.