Rijetko koji svetac ima toliko kapelica u Neretvi kao Sv. Liberan: Vidonje, Desne, Zavala (župa Baćina – Plina Stablina) Nije lako odgovoriti zašto je to tako, ali da je veliki pomoćnik onima koji mu se utječu, nema sumnje.

Njegov je životni zadatak bio: pomagati siromašnima, tješiti žalosne, podizati razočarane. Rođen je u bogatoj Galskoj obitelji oko 310. Naziv njegova imena na Keltsom jeziku znači svečani govornik, a na grčko-latinskom onaj koji je žrtvovan Bogu.

Izbaran je za biskupa u Cenomani 348., poslije za biskupa Svetog Pavacija. Suvremenik je Svetog Martina čiji je bio prijatelj. Borio se protiv bezboštva i poganskih kultova. Posebno se zalagao za one koji su nepravedno patili. Umiro je 23.srpnja 397. od kada su na njegovu grobu počela čudesna ozdravljenja.

Godine 795. biskup Paderborna Badurad zaželio je relikvije sveca. Kako je poznavao biskupa u La Mansu Aldricha, dobio je relikvije svetoga Liberana. Čin uzimanja relikvija iz groba u crkvi 12 apostola popraćeno je čudom. Dok se izaslanstvo 836. vraćalo u Paderborn sa svečevim tijelom čitavo vrijeme uz njih bio je i paun koji im je pokazivao put te se sveti Liberan zbog toga prikazuje s paunom knjigom i kamencima koji drži u ruci.

Zaštitnik je od bolesti bubrežnih i žućnih kamenaca, visoke tjelesne temparature, grčeva, bolesti mjehura, i vode u tijelu.