Danas je spomendan sv. Josipa, Marijina zaručnika i zaštitnika očeva. No, kako je danas i korizmena nedjelja, liturgijska proslava blagdana bit će sutra.

Ime Josip je među najpopularnijim i najraširenijim imenima među kršćanima. Korijen mu je u hebrejskom jeziku Johosef što znači Bog pridružuje, dodaje, obogaćuje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sveti Josip je rođen sredinom 1. st. prije Krista i prema predaji je umro kao 80-godišnjak prije 30. godine poslije Krista, odnosno prije početka Isusova javnog djelovanja. Prema Evanđeljima, Josip je neposredno povezan s Isusovim životom, rođenjem i odrastanjem. Zaručnik je Isusove majke Marije. Živio je u Nazaretu Galilejskom i bio tesar. Apostol i evanđelist Matej za njega kaže da je bio pravedan i krepostan.

Evanđelisti ga spominju samo u opisu Isusova rođenja i djetinjstva. O kasnijem njegovu životu nemamo pisanoga traga.

Osim što je zaštitnik očeva, sv. Josip je i zaštitnik radnika i umirućih. Hrvatski sabor ga je 1687. proglasio zaštitnikom hrvatskog naroda.

Svima koji nose ime po ovom skromnom, samozatajnom i pravednom svecu želimo sretan imendan, neka im sv. Josip u životu bude uzor i zaštita!

OGLAS